Studenten gaan de strijd met elkaar aan in Skills the Finals

04 mrt 2020 - 16:03

Wie wordt de beste kok, bloemist of metselaar van Nederland? Zo'n 1000 finalisten doen mee aan het Nederlands kampioenschap Skills the Finals, de strijd is deze woensdag begonnen in het WTC Expo in Leeuwarden. En dat is voor het eerst in Fryslân.

Wijn proeven, bloemstukken maken, haar wassen en trekkers controleren: de komende drie dagen krijgen de finalisten allemaal opdrachten in hun beroepsgroep. In meer dan 50 beroepsgroepen gaan de studenten van het vmbo en mbo tot en met vrijdag met elkaar de strijd aan. Ze komen uit het hele land om bij de wedstrijd te zijn.

Deze studenten zijn al de voorrondes doorgekomen en horen bij de beste acht van het land. Maar iedereen gaat natuurlijk voor de winst. Dus dat betekent niet praten en volledige concentratie. Alles om de beste te worden.

Foto: Omrop Fryslân

Ik merk nu dat ik het echt leuk werk vind en dat ik hier later ook in verder wil.

Noa, student

"Super gemotiveerd"

Een van die studenten is Noa Vrieswijk. Ze doet de opleiding Juridisch Dienstverlener aan De Friese Poort. "Ik merk nu dat ik het echt leuk werk vind en dat ik hier later ook in verder wil", zegt ze.

Op de eerste dag van de wedstrijd moet ze e-mails schrijven en brieven opstellen. Ze is, zoals ze zelf zegt, super gemotiveerd, maar voelt de spanning wel. Al is ze ook heel trots op zichzelf omdat ze al bij de beste acht van het land hoort. "Als ik het even niet meer weet dan ga ik even rustig zitten en dan weer verder". Noa heeft snoep van haar docent gekregen en een banaan en een flesje water moeten haar wat energie geven.

Foto: Omrop Fryslân

Stimulans om alles uit jezelf te halen

Jeroen van der Werff doet de opleiding Ondernemer Retail en moet op de eerste dag een ondernemers- en marketingplan schrijven. Hij heeft al veel post-it-papiertjes op het wandje naast zijn bureau geplakt. Eigenlijk alles wat hij tot nu toe in de opleiding heeft geleerd, moet hij deze komende dagen gebruiken.

De competitie is naast dat het spannend is om de opdrachten te maken, ook een stimulans voor de studenten om alles uit zichzelf te halen. En dat wordt gewaardeerd door Jeroen: "Ik vind het zo'n bijzonder concept dat dit voor mbo-ers kan worden georganiseerd, dat zou veel vaker moeten."

Hij ziet zichzelf ook als een voorbeeld omdat hij nu bij de beste hoort en hij dingen moet doen die later ook op zijn pad komen als hij ondernemer is. Ook Jeroen gaat voor de winst. "Ik wil nummer 1 worden natuurlijk", zegt hij. En of hij een van de winnaars is van Skills the Finals wordt vrijdag duidelijk.

Foto: Omrop Fryslân

Verslaggever Johanna Brinkman praat met Ria Galema, coördinator

Verslaggever Johanna Brinkman praat met deelnemers en Remco Meijerink van Friese Poort

(advertinsje)
(advertinsje)