Ruim 16.000 Elfstedenliefhebbers kunnen meepraten over theaterstuk De Tocht

04 mrt 2020 - 14:00

De organisatie van het theaterspektakel De Tocht stelt 16.868 'startbewijzen' beschikbaar. Zo kunnen mensen meepraten over de voorbereiding op het stuk over de Elfstedentocht. Dat is woensdag bekend gemaakt bij een persconferentie in de Leeuwarder Elfstedenhal.

Het aantal 16.868 komt van het aantal schaatsers dat aan de start stond bij de laatste Elfstedentocht van 1997. Omdat het al zo lang geleden is dat de Elfstedentocht is verreden, is een van de doelstellingen van De Tocht dat de herinneringen aan de Elfstedentocht blijven, ook voor de generaties die nog komen.

De Tocht moet het grootste theaterspektakel ooit in Fryslân worden. Voor het stuk over de Elfstedentocht wordt een nieuw theater gebouwd met een ijsvloer.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

16.000 mensen die meepraten

Dat Elfstedenliefhebbers kunnen meepraten over het theaterstuk is volgens producent Foppe van der Veen heel belangrijk. "Het moet het stuk worden van ons allemaal en dan moet niet alles worden bepaald door een kleine groep mensen."

Mensen met een startbewijs kunnen worden ingeschakeld als het bijvoorbeeld gaat om het decor, de verhaallijn of de keuze voor acteurs. Naast meepraten, kunnen ze ook kaarten krijgen voor het stuk. Van der Veen: "We willen ook dat zoveel mogelijk echte liefhebbers de kans krijgen om het stuk te zien."

Een jaar vertraging

De verwachting was dat het stuk in oktober 2020 in première zou gaan, maar het loopt nu een jaar vertraging op vanwege de locatie. Het aanvragen en krijgen van de juiste vergunningen nam veel meer tijd in beslag fan verwacht.

Producent Foppe van der Veen

Het verhaal

De tocht gaat over vijf schaatsvrienden die elkaar in de loop der jaren door ruzie uit het oog verliezen. Maar in hun jonge jaren hadden ze een belofte gemaakt: als de tocht komt, rijden we die samen uit.

Luister naar een bijdrage van verslaggever Wendy Kennedy over De Tocht

Om inspiratie op te doen, hebben de regisseur, schrijver, componist en choreograaf zich vorig jaar een week lang ondergedompeld in de elf steden van Fryslân. Elfstedenschaatsers hebben verhalen verteld en zo geprobeerd iets van de Elfstedensfeer mee te geven aan het team van De Tocht.

(advertinsje)
(advertinsje)