Handjevol inwoners op informatieavond noodopvang asielzoekers Leeuwarden

03 mrt 2020 - 23:40

Op de informatieavond over de komst van zeshonderd asielzoekers naar Leeuwarden zijn bijna geen bewoners van de Friese hoofdstad afgekomen. Gemeente Leeuwarden, het COA, VluchtelingenWerk Nederland, de politie en de GGD organiseerden de avond om vragen te beantwoorden. De paar mensen die wel kwamen, vroegen met name hoe ze kunnen helpen. Verder lieten vooral politici zich zien.

Op twee handen te tellen

In een grote zaal in het WTC stonden vijf tafeltjes klaar. Bij iedere tafel een organisatie, waar je terecht kon met vragen over bijvoorbeeld veiligheid of gezondheid. De zaal was heel groot voor het aantal bezoekers, en vulde zich met name met politici en journalisten. Het aantal bewoners? Dat was op twee handen te tellen.

De paar inwoners die op de informatieavond afkwamen, maken zich geen zorgen over de komst van de asielzoekers. Ze hebben goede herinneringen overgehouden aan 2015, toen er ook noodopvang voor asielzoekers geregeld was in Leeuwarden. "Ik wil me graag als vrijwilliger aanmelden en ben benieuwd naar de mogelijkheden", vertelt een inwoner.

"Waar is iedereen?"

Jan Willem Tuininga, Fractievoorzitter van FNP Leeuwarden, vraagt zich af waar de inwoners van Leeuwarden zijn. "Wij als FNP zeggen ook: je moet helpen waar je kan, maar toch zijn er nog veel vragen. Zo zijn we benieuwd wat de bevolking van de komst van de noodopvang vindt", zei Tuininga. "Ik had hier meer mensen verwacht, omdat de signalen op social media heel anders waren. Daar was wél verontrusting, en met die mensen had ik ook graag gesproken."

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Fractievoorzitter FNP Leeuwarden Jan Willem Tuininga

Volgens burgemeester Buma is de stad heel geschikt voor de opvang van vluchtelingen. "We hadden wel rekening gehouden met het scenario dat er maar weinig mensen zouden komen", vertelt Buma. "Ik heb toch wel het idee dat mensen denken: dit gaat gebeuren in deze stad en dat snappen we."

"Leeuwarders zijn gastvrij en begripvol"

De meeste reacties die Buma krijgt, zijn dan ook positief. Mensen willen helpen. "Ik denk toch dat dit een gastvrije stad is, die snapt dat deze mensen nu onderdak nodig hebben. Ze zijn zelfs bezorgd over het feit dat de omstandigheden zo sober zijn."

Dat er op sociale media wel negatieve geluiden zijn over de komst van de noodopvang, is voor Buma geen reden om zich zorgen te maken. "Nu moet ik zeggen dat er nogal wat mensen op social media zitten die helemaal niet in Leeuwarden wonen, maar toch boos zijn. De mensen hier uit de omgeving begrijpen het en hebben ook de ervaring van 2015." Mocht er wel overlast zijn, dan moeten bewoners dat vooral laten weten. "Stel dat er iets gebeurt, dan zorgt het COA voor opschaling. We hebben de politie, we hebben de handhaving en we willen ook dat mensen het melden als ze iets zien of horen, waarvan ze denken: dit kan zo niet", vertelt Buma.

Burgemeester Buma over de noodopvang in Leeuwarden

Er zullen met name asielzoekers uit Syrië, Eritrea, Iran en Turkije naar Leeuwarden komen. "Het gaat om de grootste groep vluchtelingen die we nog altijd binnen krijgen. Dit is wel de top vier", vertelt Jacqueline Engbers, communicatieadviseur van COA. Er is geen plek voor gezinnen, omdat de faciliteiten daar niet naar zijn. "We vinden evenementenhal niet het meest geschikt voor gezinnen, dus daar zijn we altijd voorzichtig mee."

Ook Engbers kreeg met name vragen over hoe bewoners kunnen helpen. "Ze hebben positieve ervaringen uit 2015." De asielzoekers worden 18 maart verwacht en als het kan eerder, maar het is niet zeker of dat lukt. "Ik durf niet te zeggen of dat gaat lukken. Er moet nog veel gebeuren."

Jacqueline Engbers van COA over de asielzoekers die naar Leeuwarden komen

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Noodopvang

Gemeente Leeuwarden heeft voor deze opvanglocatie gekozen, omdat er meer plek voor asielzoekers moet komen. De stroom vluchtelingen loopt nog altijd op en dus wordt de vraag naar onderdak ook groter. Naast de instroom worden niet alle asielaanvragen binnen de vastgestelde termijnen afgehandeld. Waardoor asielzoekers langer in de noodopvang blijven. Als derde factor speelt de krapte op de woningmarkt mee. Statushouders kunnen niet altijd een woning vinden.

Het COA vangt op dit moment ruim 27.000 asielzoekers op. De 500 tot 600 mensen die hier opgevangen zullen worden, komen niet in één keer naar Leeuwarden, maar zullen vanaf 18 maart geleidelijk binnenstromen.

(advertinsje)
(advertinsje)