Meerderheid gemeenteraad Smallingerland is voor zakencollege

De meerderheid van de gemeenteraad van Smallingerland is voor de komst van een zakencollege. Een zakencollege is een college waarbij de wethouders gekozen worden door de volledige gemeenteraad op basis van hun kennis en niet uit naam van hun eigen partij. De komst van een zakencollege werd geadviseerd door verkenner Ton Baas, die ingehuurd werd na de breuk van het college in januari. De PvdA stapte toen uit de coalitie.
Mearderheid gemeenteried Smellingerlân kiest foar sakekolleezje
Op de extra raadbijeenkomst over de bestuurscrisis dinsdagavond bleek dat een grote meerderheid van de raadsfracties, inclusief de ELP, voor het zakencollege is. In totaal stemden 27 van de 30 aanwezigen voor. Alleen vier CDA'ers stemden tegen.
Het CDA zei voorstander te zijn van een meerderheidscollege. Zo'n college bestaat uit bestuurders die de steun van een meerderheid van de stemmers heeft. Volgens fractievoorzitter Karin van der Velde van het CDA zou een zakencollege niet democratisch zijn. Baas sprak dat tegen, omdat zo'n college door de gemeenteraad wordt gekozen.

Sollicitaties nieuwe wethouders

De raadsfracties van Smallingerland reageerden vorige week nog kritisch op het advies van Baas. Nu blijkt een meerderheid dus toch voor zijn voorstel te zijn. Er wordt nu een extern persoon aangetrokken, die een commissie zal samenstellen, zodat er een sollicitatieprocedure voor de nieuwe wethouders kan worden opgezet.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Yntze de Vries van de Earste Lokale Partij (ELP) en Jouke de Jong van ChristenUnie in Smallingerland