Verband tussen grote brand Oosterwolde en criminele broedplaatsen?

02 mrt 2020 - 18:04

De politie onderzoekt of er een verband is tussen de grote brand in Oosterwolde en de inval in de kringloopwinkel in diezelfde plaats. De huurder van de kringloop is gearresteerd zit nog steeds vast. De schade van de brand loopt in de miljoenen. Er is mogelijk een verband met de invallen in criminele broedplaatsen in Noord-Nederland.

FIDEO: Dit binne de feiten oer de brân yn Easterwâlde

In de nacht van zaterdag op zondag brandde in Oosterwolde een groot bedrijfspand aan de Zoltstede tot de grond toe af. In het pand waren onder andere een houtbewerkingsbedrijf en een kermisexploitant gevestigd. Een woordvoerder van de politie begrijpt dat het verband tussen de brand en de invallen wordt gelegd, maar zegt dat het nog niet zeker is. De politie deed maandag op de locatie van de brand uitgebreid sporenonderzoek.

Getuigen zeggen dat ze ten tijde van de brand grote deuren van de loods open hebben zien staan. De technische recherche doet met zeven personen en een politiehond onderzoek naar de brand.

Inwoners van Oosterwolde vertrouwen het niet, zegt verslaggever Onno Falkena van Omrop Fryslân die ter plaatse is. "Dit zaakje stinkt", zeggen ze. "De inwoners reageerden vrij rustig op de grote brand. De wind kwam in verhouding uit de gunstige richting, anders hadden er meer mensen geëvacueerd moeten worden. Het politieonderzoek begint nu pas goed op gang te komen. De politie heeft monsters genomen. Die moeten worden onderzocht. en verder moeten er ook nog beelden van bewakingscamera's worden bestudeerd."

Politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer over het onderzoek:

Nij berjocht Easterwâlde

Gooitzen de Haan is eigenaar van het gebouw van de kringloopwinkel. Tot en met januari werkte hij nog mee in de winkel. De Haan: "Ik heb het in januari verhuurd aan Van der H. en Jan B. uit Hoogeveen. Van der H. had mij al eens gevraagd. Hij wilde het wel huren. Na lang aandringen was ik eind november om."

De Haan wilde geen lange huurcontracten. Eerst wilde hij zien hoe het allemaal liep. "Voor mij was het een mogelijkheid om mij op mijn andere zaken te richten. Ik handel in auto's en zit in Spanje met caravans. Dat ik de zaak kon verhuren gaf mij de mogelijkheid mij daarop te richten.

Strafblad

Dat Van der H. een man is met een strafblad heeft De Haan er niet van weerhouden het gebouw aan hem te verhuren. "Nee, iedereen verdient een kans. Ik heb zelf ook weleens de politie over de vloer gehad. Dachten ze dat ik in de kringloopwinkel een hennepplantage had. Ik reed in een Porsche en dan beginnen mensen al snel te denken. Er was geen plantage en er was ook niet geknoeid met een elektriciteitsmeter."

Is er niets gevonden, dan kan ik zo'n contract niet zomaar ontbinden.

Gooitzen de Haan, eigenaar kringloopwinkel Oosterwolde

De Haan krijgt nu vragen over wat hij nu zal doen met het gebouw en het huurcontract met de beide mannen. "Ik weet het niet. Ik heb nog geen idee wat er is gevonden. Is er niets gevonden, dan kan ik zo'n contract niet zomaar ontbinden. De politie zegt wel dat het een centrum was van criminele activiteiten. Maar daar heb ik nooit wat van vernomen."

Trefwoorden: 
politie brand Oosterwolde
(Advertentie)
(Advertentie)