Huisartsen Vlieland niet langer nodig bij ambulancezorg

02 mrt 2020 - 14:15

De huisartsen van Vlieland moeten na zeventien jaar samenwerking met UMCG Ambulancezorg hun portofoon inleveren. De afgelopen jaren reden de huisartsen van Vlieland bij incidenten met een tweede ambulance, maar volgens het UMCG is voortaan de inzet van het ambulanceteam, de Waddenhelikopter en burgerhulpverleners genoeg bij noodgevallen.

Foto: Srfotografie

Vanaf 1 september wordt daarom het contract opgezegd. De doktoren zijn er echter niet blij mee. Zij konden met een portofoon altijd horen wanneer hun hulp nodig was en wanneer ze eventueel konden uitrijden.

Samenwerking beëindigd

Volgens huisarts Ferry Wolfswinkel van Vlieland is het bijzonder spijtig dat de samenwerking, die sinds 2003 bestond, nu wordt beëindigd. "Wij werden geregeld extra ingezet voor spoedeisende ritten en hielpen dan de verpleegkundigen bij het geven van snelle zorg. Dat wordt nu een stuk lastiger."

Huisarts Ferry Wolfswinkel van Vlieland

Maar volgens UMCG Ambulancezorg is de tweede ambulance niet langer nodig. Het is wel zo dat de tweede ambulance regelmatig uitrijdt na een melding, maar de hulp vvan die tweede ambulance wordt in praktijk niet altijd gebruikt. Volgens UMCG Ambulancezorg was de tweede ambulance vorig jaar niet een keer nodig.

Ook op Schiermonnikoog wordt al even gewerkt met het ambulanceteam, de Waddenhelikopter en burgerhulpverleners. Daar is die inzet meer dan voldoende, zegt bestuurder Victor Verrijp.

"De tweede ambulance is eigenlijk niet meer nodig", vertelt Verrijp. "We kunnen eventueel altijd nog de traumahelikopter inzetten, maar dat gebeurt in de praktijk niet zo vaak. Ook kan er eventueel nog een boot worden ingezet voor het vervoer van de patiënt naar het vasteland."

Bestuurder Victor Verrijp van UMCG Ambulancezorg

Dat eventuele vervoer met de boot, daar ziet huisarts Wolfswinkel een mogelijk probleem. "Vlieland ligt veel verder van het vasteland dan Schiermonnikoog. Een boottocht van hier naar Harlingen duurt veel langer. Datzelfde geldt voor de inzet van de Waddenhelikopter." UMCG laat weten dat het niet zo is dat de helikopter 's nachts er een kwartier langer over doet om Vlieland te bereiken.

Contact blijft

De portofoons die de huisartsen hadden, zijn inmiddels al ingeleverd. Volgens UMCG Ambulancezorg blijft er wel gewoon telefonisch contact tussen de hulpverleners en de huisartsen.

Trefwoorden: 
zorg Vlieland ambulance UMCG
(advertinsje)
(advertinsje)