"Buiten was het een vlammenzee"

01 mrt 2020 - 17:33

Wynand Tuinstra uit Oosterwold sliep in de nacht van zaterdag op zondag bijna, toen hij iets vreemds rook. "Ik dacht, dit klopt niet helemaal. Ik hoorde ook behoorlijk wat knallen daarna. Dan ga je toch even kijken met je moeder en je broertje", vertelt Tuinstra. Wat ze zagen, was een grote, zwarte rookwolk. "En eenmaal buiten was het een vlammenzee."

Reaksjes omwenners brân Easterwâlde

"Toen zijn we uit de rook gaan lopen", vertelt Tuinstra. Al snel was de politie erbij. "Die heeft twee huizen ontruimd en ik heb zelf ook twee huizen ontruimd." Daarna moesten ze achter een lint wachten tot er was uitgezocht waar ze heen moesten. Uiteindelijk werden twaalf mensen opgevangen in een bejaardenhuis.

Daar coördineerde Foppe Visser de boel. "De stemming was prima, de mensen waren rustig. Ze wilden wel heel graag weten wat er precies gebeurde, maar verder was het rustig. Er zaten een paar kinderen bij, die hebben hier gewoon geslapen."

Huis vol rook

De meeste mensen konden aan het begin van de middag weer naar huis of naar familie. "Ik ben vanochtend heel even terug geweest", zegt Tuinstra. "Maar het huis stond vol rook. Dus ik was er maar een paar minuten. Ik ben niet bang geweest dat het vuur over zou slaan, maar je denkt wel: wat nou als dat ene vonkje net verkeerd valt?"

Bij de brand in Oosterwolde is een loods van zo'n 80 bij 120 meter volledig in de as gelegd. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Het is nu plaats delict. Of de brand iets te maken heeft met de grote politieactie van eerder deze week in onder meer Oosterwolde, kan de politie nog niet zeggen.

Ik hoop natuurlijk dat het niet met de invallen te maken heeft, maar we moeten afwachten wat het onderzoek oplevert.

Boargemaster Harry Oosterman

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf heeft in elk geval "geen flauw idee". Verder is het vooral een kwestie van geduld, zegt hij. "Ik hoop natuurlijk dat het niet met de invallen te maken heeft, maar we moeten afwachten wat het onderzoek oplevert." De afstand tussen de uitgebrande loods en de kringloopwinkel waar de inval was, is klein. "Maar of er een verband is, dat weet ik niet."

Boargemaster Harry Oosterman:

Harry Oosterman

Trefwoorden: 
brand Oosterwolde
(Advertentie)
(Advertentie)