Kameleoneiland in Terherne staat onder water: "Lastig te zeggen wat de schade is"

Het Kameleoneiland bij Terherne staat helemaal onder water. Dat komt door de hoge waterstand. Daarbij wordt het gebied rondom het eiland door Wetterskip Fryslân gebruikt als wateropslag, zodat de rest van Fryslân droge voeten houdt. "Het water heeft nog nooit zo hoog gestaan dat ons eiland onderloopt. We wisten niet dat het zo erg kon zijn", vertelt eigenaar Stefan de Lange van het Kameleondorp.
Kameleoneilân ûnder wetter
"Dit is veenweidegebied. Dat moet zomers niet te droog zijn, maar het moet ook vooral niet te nat zijn. Dan verdwijnt de hele structuur in de bodem." Daardoor zijn er ook al bomen omgevallen. Wat de schade verder precies is, valt nu nog lastig te zeggen. Op sommige plekken staat het water nog zo'n twintig centimeter hoog.
Ook is niet te zeggen hoe snel de grond weer opdroogt. Met de opening van het zomerseizoen op 13 april moet het eiland wel weer toegankelijk zijn. "Dan moeten de kinderen hier weer om kunnen rennen, spelletjes doen en moeraslopen," legt De Lange uit. Al zal dat laatste niet zo'n probleem zijn.
Kameleoneiland onder water © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Wetterskip Fryslân legt uit het jammer te vinden voor het Kameleondorp, maar dat er niet veel aan te doen is. Henk Flikkema van Wetterskip zegt dat de regels jaren geleden al opgesteld zijn en dat het gebied nodig is voor wateropslag. De waterstand is nu wel extreem hoog, zegt hij, en het is goed mogelijk dat dit in de toekomst vaker voor zal komen. Om die reden wil De Lange binnenkort ook graag om tafel met Wetterskip Fryslân om te kijken wat er mogelijk is voor zijn eiland.