Ireen Wüst: "De spanning zit er nog volledig in"

29 feb 2020 - 17:43

Ireen Wüst beschouwt na de eerste dag van het wereldkampioenschap allround Ivanie Blondin als haar grootste concurrent. "Eigenlijk zei ik dat woensdag al. Ze is echt goed. Ze kan ook een goede 1500 en 5000 rijden. Ze is een geduchte concurrent. De spanning zit er nog volledig in." Wüst sloot de eerste dag af met een voorsprong van 0,66 seconden op de nummer twee Blondin. Antoinette de Jong staat vierde.

Wüst moet het met name hebben van de korte afstanden. Dat ze na twee afstanden de leiding neemt, komt misschien niet als een verrassing, maar het verschil met de concurrenten is wel groot. "Nou, het is niet het ideale scenario. Dan had ik op de 500 meter nog wat meer verschil moeten pakken. Maar ik sta eerste." Wüst werd vijfde op de 500 meter met 38,96.

Op de 3000 meter werd ze derde met 4.02,60, slechts zes honderdsten achter nummer twee Blondin. "Blondin is nu mijn grootste concurrent." Op de 1500 meter, de afstand waarop ze wereldkampioen is, kan Wüst nog iets uitlopen op Blondin en dan moet ze het afmaken op de laatste afstand, de 5000 meter. "Hoe goed ik ben op de 5000 meter weet ik niet, want dat is alweer een jaar geleden."

Antoinette de Jong: "Dit slaat nergens op"

Antoinette de Jong beleefde een teleurstellend dag. Ze werd twaalfde op de 500 meter en vijfde op de 3000 meter. Daardoor staat ze nu vierde in het klassement na twee afstanden. "Dit slaat nergens op. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet zeggen."

Ze is met name teleurgesteld over de 500 meter. "Ik zat diep, maar ik raakte niets. Je denkt onderweg alleen maar: als dit niet lukt, dan probeer ik dat. En als dat niet lukt, doe ik dat. Maar dan denk ik, ik had nog wel iets over, maar ik kan het niet kwijt. Het had veel sneller gekund."

De Jong heeft vooral het gevoel dat ze het heeft laten liggen en dat het veel beter kan. "Ik weet dat ik veel sneller kan. De motor is goed, maar ik raak gewoon niets. Als ik het wil, dan kan ik ze misschien allemaal naar huis rijden." Maar De Jong weet het gewoon niet. "Ik vraag me af waarom dit gebeurt. In Calgary lukte het wel."

Een plek bij de eerste drie in het eindklassement is nog steeds wel realistisch voor De Jong. Ze heeft een seconde achterstand op nummer drie Melissa Wijfje. "Over morgen wil ik nog niet te veel nadenken."

(advertinsje)
(advertinsje)