Oosterwolde centrum van handel in drugs en wapens; wat weten we tot nu toe?

28 feb 2020 - 19:08

Met groot machtsvertoon en zwaar bewapend begon de politie donderdag een grootschalige operatie tegen de handel in drugs en wapens in het noorden van Nederland. Oosterwolde blijkt daarvan het centrum te zijn.

Plysje-aksje NIJ fideo

De politie heeft in de zaak drie Friezen aangehouden: het gaat om twee mannen uit Leeuwarden van 34 en 31 jaar en een 34-jarige man uit Oosterwolde. Daar handelden ze in drugs en wapens uit een bedrijfsgebouw. Bij een aanhouding in Drachten werd een Groninger verdachte in de voet geschoten. Hij raakte gewond. In de nacht van donderdag op vrijdag werden de gebouwen waar de politie invallen heeft gedaan, zwaar bewaakt door speciale eenheden.

Wapens, munitie en explosieven

"Ik kan nog niet zeggen wat we hier in Oosterwolde hebben aangetroffen", zegt politiewoordvoerder Ingrid Coenen. "Ik kan wel zeggen dat we wapens, munitie en explosieven hebben gevonden."

Een kringloopwinkel in Oosterwolde speelt een grote rol in het onderzoek. De politie houdt er rekening mee dat het gebouw het hoofdkwartier is van de organisatie. De eigenaar van de kringloopwinkel is opgepakt. "De verdachten zijn bekenden van de politie", seit Coenen. "Verder kan ik niet veel kwijt over de achtergronden van de verdachten. Ze zitten in beperking. We doen ook nog onderzoek naar het pand."

Foto: De Vries Media

Omwonenden niet verbaasd

"De politie had de mensen in de omgeving eerder al gevraagd om uit te kijken naar bijvoorbeeld kentekens", zegt verslaggevers Onno Falkena. "En mensen hielden er al rekening mee dat er wat illegaals gebeurde. Voorbijgangers reageerden vandaag ook niet verbaasd op de politie-inval. Ze vertrouwden al niet wat er gebeurde. Dat gevoel werd versterkt doordat er de laatste tijd een agressieve hond op het terrein liep."

Burgemeester Harry Oosterman was een tijd geleden op de hoogte gebracht. "Ik had donderdagavond contact met de officier van justitie", vertelt hij. "Je schrikt wel even na de invallen. Dat er wat is gevonden, dat is mooi. Maar we hadden niet verwacht dat het zo grootschalig was. Absoluut niet gedacht dat er wapenhandel plaatsvond."

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf

Trefwoorden: 
politie Oosterwolde recherche
(Advertentie)
(Advertentie)