Oud-bewoner noodopvang Leeuwarden: "De eerste indruk was echt vreselijk"

27 feb 2020 - 16:47

Hoe was het om als vluchteling opgevangen te worden in het WTC Expo in Leeuwarden? De 40-jarige Wassim was een van de vluchtelingen die hier in 2015 onderdak vonden. Als hij terugdenkt aan zijn tijd in het WTC was dat niet allemaal positief.

Foto: Omrop Fryslân

"De eerste indruk was echt vreselijk", vertelt Wassim. "Met 650 mensen moet je samen in een grote zaal wonen onder één dak. Mijn kamertje moest ik met zeven andere personen delen. Als je wou douchen of naar de wc moest, moest je naar de andere kant van de zaal lopen. Het was niet een goede ervaring. Er was helemaal geen privacy."

Toen Wassim het nieuws hoorde dat de noodopvang in gebruik wordt genomen, kwamen er meteen herinneringen bij hem omhoog. "Het was een raar gevoel. Maar ik kan nu iets voor de mensen doen. "

Wassim, oud-bewoner van de noodopvang in Leeuwarden, vertelt over zijn tijd daar

Er komt een noodopvanglocatie voor asielzoekers in het WTC Expo in Leeuwarden. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. De noodopvang moet plaats bieden aan maximaal zeshonderd mensen en komt in de Friezenhal. De tijdelijke opvang in het WTC Expo moet op 18 maart worden geopend en duurt tot uiterlijk 1 oktober 2020.

Wat moet nu beter?

Naast dat er geen privacy was, gingen er zaken ook wel goed volgens Wassim. Hij voelde zich veilig en het COA zette zich in om de situatie zo goed mogelijk te maken. "Het team van het COA in Leeuwarden heeft zijn best gedaan om mensen bezig te houden met activiteiten. Dat vind ik geweldig."

Ik heb kennis over de mentaliteit van de mensen. Dat is wel belangrijk en dat mist het COA.

Wassim, oud-bewoner van de noodopvang in Leeuwarden

Wassim heeft nog wel ideeën over hoe het deze keer beter kan. "We misten iets officieels. Geef een verplichte Nederlandse les. Bereid ze goed voor op het leven in Nederland. Laat ze kennis maken met de Nederlandse cultuur. Ga met ze zitten om een plan te maken en investeer in ze."

Of hierin ook een taak voor Wassim ligt? Daar denkt hij wel over na. "Ik heb kennis over de mentaliteit van de mensen. Dat is wel belangrijk en dat mist het COA."

Uiteenlopende reacties

In 2015 kwamen zowel tegenstanders als voorstanders naar het WTC Expo om daar te demonstreren. Nu, vijf jaar later, roept het bericht over de noodopvang weer uiteenlopende reacties op. PAL/GroenLinks stelt nu voor om sommige bewoners van toen in te schakelen bij de opvang van nu. De PVV heeft zorgen over mogelijke overlast.

Op internet en sociale media overheersen de negatieve reacties. Dat verbaast Wassim. "Bijna alle mensen reageren negatief. Maar ik woon hier in Leeuwarden. Leeuwarden geeft mij rust. Ik ben Nederlander geworden en voel me ook Leeuwarder."

(advertinsje)
(advertinsje)