Minder inbraken in Fryslân dan twee jaar geleden

In de provincie Fryslân is het aantal woninginbraken in 2019 sterk afgenomen dan landelijk het geval is. In Nederland zijn er vorig jaar 39.452 woninginbraken geregistreerd. Dat is 8 procent minder dan in 2018. In Fryslân ligt het op bijna vijf procent. De cijfers komen naar voren uit een analyse die Independer heeft gemaakt op basis van de meest recente politiecijfers.
Voorbeeldfoto van een woninginbraak © Shutterstock.com
Het afgelopen jaar werden er in Fryslân 1.255 woninginbraken geregistreerd. Het grootste aantal van deze inbraken vond plaats in de gemeenten Ljouwert (431), Waadhoeke (116) en Heerenveen (104).

Aantal inbraken opvallend laag

Het aantal inbraken in de gemeenten Schiermonnikoog en Vlieland ligt opvallend laag, hier werd in 2010 namelijk geen enkele keer ingebroken. Maar ook op Terschelling en Ameland ligt het aantal inbraken heel laag, op beide eilanden is er maar twee keer ingebroken.
In gemeente Súdwest-Fryslân daalde het aantal inbraken het meeste van 158 naar 96. In Waadhoeke ging het juist weer het meeste omhoog, van 74 naar 116.
Independer heeft voor Fryslân een interactieve kaart gemaakt. Voor elke gemeente in onze provincie zijn de laatste ontwikkelingen rondom inbraken in kaart gebracht.