Fryslân bereidt zich voor op de komst van het coronavirus

26 feb 2020 - 20:05

Het coronavirus komt steeds dichterbij. Duitsland, België, Engeland: alle landen rondom Nederland hebben besmettingen van het virus. Daarom zijn ook de instanties in Fryslân zich aan het voorbereiden. Scholen schrappen reizen, GGD Fryslân geeft advies over wanneer mensen de dokter moeten bellen en ziekenhuizen maken isolatiekamers klaar.

Op het moment dat een mogelijke patiënt zich meldt bij de huisarts of het ziekenhuis, dan moet de dokter dat direct melden bij de GGD. Die zijn hiervoor 24 uur per dag bereikbaar. De GGD-dokter neemt contact op met de patiënt, neemt lichaamsmateriaal af voor een diagnose en onderzoekt met wie de patiënt contact heeft gehad.

De GGD meldt de besmetting aan de burgemeester van de betreffende gemeente en de voorzitter van de Veiligheidsregio, in Fryslân is dat burgemeester Sybrand Buma. Naar aanleiding van landelijke richtlijnen kan de GGD-dokter de voorzitter adviseren een quarantainemaatregel op te leggen.

Patiënten eerst thuis

Bart Maats, voorzitter van de huisartsenvereniging in Fryslân, vertelt dat zowel patiënten als huisartsen richtlijnen hebben gekregen van de GGD. Voor patiënten plaatste GGD Fryslân woensdagochtend voor het eerst meer informatie over het coronavirus. Daarin staat dat mensen de huisartsen moeten bellen als ze koorts hebben of hoesten. Ook moeten ze melden of ze in China, Singapore, Zuid-Korea, Iran of in sommige gemeentes in Italië zijn geweest.

Als we denken dat de patiënt het virus kan hebben, moet hij eerst thuis blijven.

Bart Maats, voorzitter van de huisartsenvereniging

De assistenten van huisartsen moeten ook vragen stellen over waar de patiënt geweest is om te achterhalen of de patiënt eventueel het virus heeft. "Als we denken dat de patiënt het virus kan hebben, moet hij eerst thuis blijven." Als de patiënt gelijk naar de praktijk komt, kan het zijn dat het virus dan gelijk verspreid wordt. "Voordat we overgaan op actie gaan wij eerst overleggen met de GGD om een plan op te stellen wat we moeten."

Verder heeft Maats geen zorgen gehoord van andere huisartsen over het virus. Maats is zelf huisarts in Gorredijk. Als hij zelf naar een patiënt zou moeten met het virus, blijft hij nuchter. "Dat is ons werk. Als iemand ziek is, gaan we daar heen. Maar we proberen onszelf dan natuurlijk wel te beschermen."

Foto: Omrop Fryslân

Alle ziekenhuizen hebben een isolatiekamer beschikbaar en hebben de protocollen klaar. Jan van Elp is verpleegkundige op de 'intensive care' in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. "We zijn er helemaal klaar voor. We hebben nu speciale protocollen gekregen waar we ons aan moeten houden. In geval van nood moet het zeker lukken."

Isolatiekamer

De patiënt komt bij hen in de isolatiekamer. In de kamer wordt gewerkt met verschillende luchtdrukken, waardoor de besmetting niet naar buiten kan. De verpleegkundigen moeten dan speciale pakken aan om besmetting bij henzelf te voorkomen.

"Ik ben er niet bang voor", zegt Van Elp. "Als er een patiënt binnen komt, dan is het voor ons precies hetzelfde als iemand anders met een besmettelijke ziekte. De zorg is goed en we zijn er goed op voorbereid."

Foto: Omrop Fryslân

De middelbare scholen in Fryslân zijn op dit moment ook bezig met het virus. Het Leeuwarder Lyceum en Piter Jelles !mpulse hebben hun reis naar Napels al geschrapt. Ook het CSG Liudger in Drachten heeft een reis naar Italië geannuleerd. De klassen havo-4 en vwo-5 reizen voorlopig niet naar Rome.

"We zijn twee weken geleden al naar Italië geweest", zegt Linda Halman van Sevenwolden in Heerenveen. "Toen speelde de besmetting nog niet, dat is een een geluk bij een ongeluk."

Nieuws in de gaten houden

Wel gaat de school eind april naar de Ardennen, Berlijn, Londen en Parijs. Zoals het nu staat, gaan die reisjes nog door, maar de school houdt het nieuws goed in de gaten. "Want het virus slaat snel om zich heen."

Bij Simon Vestdijk in Harlingen houden ze de zaak ook in de gaten, zegt Petra Storm. "Maar er staan op de korte termijn geen reisjes op het programma. Dat is voor ons."

Ralph de Jong van Piter Jelles in Leeuwarden

Eerder werd al bekend dat zowel ouderen en zieke mensen kwetsbaar zijn. Daarom heeft Omrop Fryslân ook gepeild bij een aantal zorginstellingen voor ouderen hoe ze daar met het virus omgaan.

Kwadrantgroep vertelt dat ze een speciale 'Infectie Preventie Commissie' hebben die de ontwikkelingen volgt en contact heeft met de GGD. Verder geeft Noorderbreedte aan FFP2-maskers en spatbrillen te hebben besteld en is er extra aandacht voor hygiëne bij medewerkers en bezoekers.

Foto: Omrop Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)