COA blij met noodopvang in Leeuwarden: "De nood is echt hoog"

25 feb 2020 - 21:39

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is blij dat er een noodopvanglocatie voor 600 asielzoekers komt in het WTC Expo in Leeuwarden. De opvangorganisatie zou op korte termijn door de vrije plekken heen zijn.

Milo Schoenmaker, voorzitter van het COA:

Het COA heeft op korte termijn nieuwe opvangplekken nodig, zegt Milo Schoenmaker van het COA. "De nood is echt hoog. Momenteel krijgen we honderd bewoners per week erbij. We zitten zodanig vol dat we nog twee- tot driehonderd plekken hebben in Nederland."

Dat er nu een tekort is, heeft twee redenen volgens Schoenmaker. "Er zijn nieuwe vluchtelingenstromen. Dat zijn niet zulke grote stromen, maar ze zijn er wel. En we zien dat mensen om verschillende redenen langer bij het COA blijven, omdat hun asielaanvraag langer duurt of omdat ze langer moeten wachten op een woning, als ze een vergunning hebben."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Volgens Vluchtelingenwerk is het tekort 'pure onkunde': "Dat het COA nu een noodopvang inricht, is pure onkunde. Het is een crisis die zelf door het kabinet is veroorzaakt."

Mogelijk meer opvangplekken in Fryslân

De COA heeft komende tijd nog 5.000 plekken nodig, en zoekt daarnaast vervangende plekken voor locaties die mogelijk zullen sluiten. "Dat is ook nog een behoorlijk aantal en die zouden we eigenlijk permanent willen vervangen, ook omdat we er vanaf willen dat we steeds opnieuw naar locaties zoeken en weer sluiten als de instroom weer wat minder wordt", vertelt Schoenmaker.

Ook zulke plekken komen mogelijk in Fryslân. "Alle commissarissen hebben het verzoek gekregen zogeheten provinciale regietafels te organiseren, daar zouden burgemeester aan moeten schuiven om te kijken hoe in die provincie het beste asielopvang georganiseerd kan worden. We hopen vanuit de provinciale regie te horen waar dat het beste gedaan kan worden."

Milo Schoenmaker van het COA over de noodopvang in Leeuwarden

(advertinsje)
(advertinsje)