Verkenner Ton Baas: Smallingerland moet college en bestuurscultuur veranderen

Voor een stabiel en goed gemeentebestuur kan Smallingerland het best verder met een zakencollege. Daarnaast moet de gemeenteraad actief aan de slag met de bestuurscultuur, want die wordt nu gedomineerd door wantrouwen en te weinig deskundigheid. Volgens verkenner Ton Baas moet de politiek van Smallingerland heel snel 'over de eigen schaduw' heen springen om het bestuur van de gemeente te verbeteren.
Verkenner Ton Baas:
Ferkenner Ton Baas: Smellingerlân moat sakekolleezje krije
Baas was door burgemeester Rijpstra gevraagd om te onderzoeken hoe het verder moet met het gemeentebestuur toen de PvdA vanwege een geschil met de ELP uit het college met ELP, VVD, FNP en GroenLinks. Verder besturen met een minderheidscollege lijkt Baas niet verstandig, de zittende minderheid aanvullen met een andere partij ook niet en het formeren van een volledig nieuw college ook niet.

'Bonte hond'

In de ogen van Baas kunnen alle zittende wethouders het beste de eigen positie opgeven. Aansluitend zou de raad het beste op zoek kunnen gaan naar nieuwe wethouders, die uitgezocht moeten worden op basis van kwaliteit. Drastische maatregelen zijn volgens Baas nodig om te voorkomen dat er "weer heel veel tijd" verloren gaat in Smallingerland.
De gemeente moet daarnaast om haar positie denken. "Smallingerland was altijd de tweede gemeente van Fryslân, een gemeente met ambitie, de diamant van het noorden. Inmiddels staat Smallingerland bekend als de bonte hond. Denk om uw zaak!"

Eigen functioneren beschouwen

De gemeenteraad doet er volgens Baas verstandig aan om het eigen functioneren op zijn minst één keer per kwartaal te beschouwen onder leiding van een onafhankelijk voorzitter. De raadsleden moeten volgens Baas kritisch naar het eigen handelen kijken, en ook naar hoe ze met elkaar omgaan.
In Fryslân zijn er geen andere gemeenten met een zakencollege. De enige gemeente die eerden zo'n college had was Boarnsterhim in de laatste jaren voor de herindeling. Burgemeester was toen Ton Baas, maar volgens de verkenner eindigt de overeenkomst daar. De gemeenteraad van Smallingerland zal de eindrapportage en de aanbevelingen van Baas bespreken op een extra raadsvergadering op 3 maart.