Vluchtelingenwerk: noodopvang in Leeuwarden is "pure onkunde" van het kabinet

25 feb 2020 - 19:34

De nieuwe noodopvang voor asielzoekers in Leeuwarden is een "brevet van onvermogen van dit kabinet." Dat zegt de organisatie Vluchtelingenwerk. Ze waarschuwden er twee jaar geleden voor dat er weer noodopvang nodig zou zijn als de problemen bij de IND, de dienst Integratie en Naturalisatie, niet snel opgelost zal zijn. "Door grote achterstanden bij de IND wachten al bijna 9.000 asielzoekers in de opvang op de start van hun asielprocedure."

It WTC Expo yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Dinsdag werd bekend dat Leeuwarden een ruimte in het WTC Expo tijdelijk beschikbaar stelt voor zeshonderd asielzoekers. Vluchtelingenwerk is blij met de gastvrijheid van Leeuwarden, maar heeft dus kritiek op het kabinet. "Opvang in noodopvanglocaties als deze is een laatste redmiddel in tijden van crisis. Noodopvang is de meest uitgeklede vorm van opvang. Mensen slapen hutje mutje in stapelbedden naast elkaar in een grote hal met honderden anderen. Ze hebben geen privacy."

Dat het COA nu een noodopvang inricht, is pure onkunde.

Abdeluheb Choho, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland

Abdeluheb Choho is directeur van Vluchtelingenwerk Nederland. Hij heeft geen goed woord over voor het kabinet. "Dat het COA nu een noodopvang inricht, is pure onkunde. Het is een crisis die zelf door het kabinet is veroorzaakt. Dit kabinet heeft geen controle meer over de uitvoering van het asielbeleid."

Al eerder aan de bel getrokken

Vluchtelingenwerk wijst erop dat ze in 2018 aan de bel trokken dat de noodopvang weer nodig zou zijn als de wachttijden niet korter zouden worden. Het heeft te maken met de bezuinigingen bij de IND, want het aantal asielzoekers is al twee jaar stabiel.

"Mensen hebben in eerste instantie rust nodig", zegt Choho. "Zij hebben vaak een lange reis achter de rug en hebben vaak vreselijke gebeurtenissen te verwerken. Om mensen dan in een evenementenhal te zetten waar ze niets om handen hebben, is onmenselijk. Twee jaar geleden viel deze maatregel nog enigszins te begrijpen. Toen was het overmacht, nu is het pure onkunde."

Zo kort mogelijk

Vluchtelingenwerk wil zo snel mogelijk een team van medewerkers en vrijwilligers gereed hebben om asielzoekers te begeleiden als de noodopvang open is. Wat Choho betreft moet de noodopvang geen dag langer duren dan noodzakelijk is. "En we gaan er scherp op letten dat er geen kwetsbare asielzoekers terechtkomen. Ondertussen moet de staatssecretaris stoppen met veranderingen in het asielproces en alles op alles zetten om de wachttijden terug te dringen."

Burgemeester Buma van Leeuwarden over de noodopvang:

Trefwoorden: 
Leeuwarden AZC vluchtelingen
(advertinsje)
(advertinsje)