PVV stelt vragen over de zoutzuuruitstoot in Harlingen

25 feb 2020 - 19:28

De PVV stelt kritische vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de uitstoot van zoutzuur van de REC in Harlingen. In mei 2019 floot de Raad van Staten de REC en de provincie terug, nadat bekend werd gemaakt dat de afvaloven meer zoutzuur uitgestoten heeft dan de vergunning toe liet.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

De Stichting Afvaloven Nee heeft in een eerder stadium al aan de bel getrokken. In een reactie op de uitspraak van de RvS stelde gedeputeerde Douwe Hoogland dat de REC Harlingen voor 1 januari 2020 de tijd kreeg om de uitstoot van zoutzuur te verminderen. Tot nu toe heeft het college van Gedeputeerde Staten daar nog geen duidelijkheid over gegeven.

Lek in een ketel

Volgens fractievoorzitter Max Aardema komen de vragen niet zomaar uit de lucht vallen, omdat de REC kortgeleden nog een weekend stil heeft gelegen vanwege een lek in een ketel. Bij deze procedure werden hogere gehaltes verontreinigde stoffen gemeten.

Volgens afvalverwerker Omrin was er door een gunstige zuidoostelijke wind sprake van een beperkte overlast in de omgeving. "De storing en de verklaring van de Omrin bewijst maar weer dat er met een nog kritischer oog gekeken moet worden naar de uitstoot van de afvaloven", zegt Aardema.

Trefwoorden: 
REC PVV zoutzuur
(advertinsje)
(advertinsje)