Wommels blij met 12 huurwoningen op de plek van de voormalige bibliotheek

In Wommels komen twaalf duurzame sociale huurwoningen in het project: 't Nije Bosk. Die woningen komen in de oude bibliotheek en ze krijgen zonnepanelen en warmtepompen met vloerverwarming. Het bouwproject heeft steun van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en de woningen moeten in de zomer klaar zijn.
Zo moet ‘t Nije Bosk eruit komen te zien © ‘t Nije Bosk
Paul Meijlis van dorpsbelang Wommels is zeer tevreden met 't Nije Bosk. "Wij zijn als dorpsbelang blij met deze initiatieven. Wij waren ook al jaren met de gemeente Littenseradiel in gesprek: hoe kunnen we de jongeren wat bieden? En op een betaalbare manier. Dit soort dingen: betaalbare, kleine wooneenheden, daar is behoefte aan. Er zijn de afgelopen jaren meerdere grote gebouwen vrijgekomen. Daar hadden wij als dorpsbelang wel zorgen over: wat gaat daarmee gebeuren? In de lente van 2019 hebben we een enquête gehouden onder jongeren of er behoefte aan betaalbare woonruimte is. Zo is dit plan ontstaan. Dorpsbelang bouwt niet, maar de gemeente moet er als eigenaar wel wat goeds mee doen. Er gebeuren hier goede dingen."

Energiekosten

Projectontwikkelaar Martin de Maa: "Energie-neutraal en zorgeloos wonen is heel goed is. In 2030 moeten er al 2 miljoen bestaande woningen van het gas af hebben. In 2050 willen we in heel Nederland energie-neutraal zijn. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Als het goed is hebben de toekomstige bewoners een woning waar ze hoegenaamd geen energiekosten hebben."
Verslaggever Johanna Brinkman in Wommels

Woningen bínnen het dorp

De Maa legt uit hoe het idee ontstond. "Het is natuurlijk altijd mooi om wat te doen met een leegstand pand. Vorig jaar kwam een een woononderzoek-rapport uit van adviesbureau Companen in opdracht van Súdwest-Fryslân, daar kwam uit dat de gemeente moet 'inbreiden.' Dus geen woningen buiten de dorpskern, maar met name ín de dorpskern. Ook om ervoor te zorgen dat jongeren niet wegtrekken naar de stad. Daarom hebben we hier iets willen creëren dat betaalbaar is. Hier komen huurwoningen onder de sociale huurgrens, dat betekent dus ongeveer rond de 625 tot 700 euro per maand. Ook kwam er duidelijk uit naar voren dat senioren van boven de 75 uit hun huis willen, ook voor die mensen kan dit een toekomstbestendige woning zijn. Gelijkvloers en duurzaam, met een tuintje buiten."
Projectontwikkelaar Jaap Hoekstra: "Het betekent dat de woningen energie-neutraal zijn. Wij doen aan inbreiden van de vrije ruime, de ruimte die er nu al is, wordt opnieuw gebruikt. Bovendien kun je lang in de woning blijven wonen."
Hoe ziet het er op dit moment uit?