D66 Ooststellingwerf: motie van wantrouwen vanwege Biocentrum

25 feb 2020 - 08:12

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf heeft jarenlang stijfkoppig volgehouden aan een 'overduidelijk onrealistische' prognose van de financiële resultaten van het Biocentrum in Oosterwolde. Hij heeft bovendien cijfers waar om werd gevraagd achtergehouden, of te laat aan de raad verstrekt. Daarom dient D66-fractievoorzitter Tammo Munting een motie van wantrouwen in.

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf - Foto: Gemeente Eaststellingwerf

Die motie gaat het echter niet halen omdat er onvoldoende steun is, maar er komen ook andere moties op tafel die waarschijnlijk op meer steun kunnen rekenen.

Munting van D66 is er duidelijk over: "Men houdt informatie achter. Dan kun je zeggen: je zou het hele college moeten wantrouwen. Maar de burgemeester is de initiator van het project en was de portefeuillehouder. Hij is ook begonnen met het achterhouden van informatie. Ik denk dat we dat moeten uitspreken: dat we geen vertrouwen meer kunnen hebben in deze burgemeester."

Burgemeester portefeuillehouder

De burgemeester kan echter niet zomaar worden weggestuurd door een raadslid, hij is door de kroon benoemd. "Maar hij was in dit geval wel portefeuillehouder. Dat is riskant als burgemeester, je blijft niet politiek neutraal. En als je dan ook nog informatie gaat achterhouden. In een commissievergadering zei Sierd van Weperen van de VVD: 'Er zijn wel eens wethouders voor minder weggestuurd.'"

'Wij vinden de motie te zwaar'

Toch krijgt Munting geen steun van VVD-fractievoorzitter Jakob Baar: "Wij zijn niet blij met deze situatie, maar we zijn er ook niet op uit om de boel te laten ploffen. Er zijn fouten gemaakt, maar ook excuses aangeboden. Ik begrijp D66 met de motie, maar wij vinden hem te zwaar. Er zijn echt punten in het dossier die echt anders hadden gekund en gemoeten. Zoals het er nu uit ziet, vinden wij het te zwaar."

Munting vindt het jammer dat hij geen steun krijgt. "Maar ik denk wel dat het voor de burgemeester een erg lastige situatie wordt. Omdat hij ook nog altijd andere posten in de portefeuille heeft. Ik kan hem niet meer vertrouwen. Ik ga wel álles navragen. Dat is niet altijd aangenaam. Ik vind het een aardige vent, maar je moet geen informatie achterhouden. Ik ben uiteindelijk met twintig anderen wel z'n baas."

Tammo Munting en Jakob Baar

(advertinsje)
(advertinsje)