Opluchting bij Epke is groot na winst: "Nu heb ik de bevestiging"

23 feb 2020 - 20:14

De opluchting is groot bij Epke Zonderland. De Friese turner is na de winst in Melbourne een stap dichterbij de Olympische Spelen, die later dit jaar in Tokio plaatsvinden."Hoe het vandaag ging, dat geeft me nog een beter gevoel dan de winst op zich", zei de Lemster na afloop. "Ik heb er zelf wel vertrouwen in dat ik misschien nog wel beter kan presteren."

"Een hele lekkere score", zei Zonderland tegen de NOS:

Zonderland zette zondag op het worldcuptoernooi een score van 14,900 neer. Hij streed samen met de Japanner Hidetaka Miyachi om het laatste Olympische ticket op het onderdeel rekstok. Miyachi had al drie wereldbekers op zak, Zonderland nog maar twee. Nu Zonderland ook drie wereldbekers heeft gewonnen, worden de drie winnende scores opgeteld. Voor Zonderland betekent dat een totaal van 44,399, voor Miyachi slechts 43,966.

De oefening van Zonderland in Melbourne:

"Aan de ene kant gaat het om de winst, maar ik kijk natuurlijk óók naar de scores", zei Zonderland na zijn overwinning. "Ik wist dat ik 14,500 of hoger moest scoren. Aan 14,300 had ik niets aan gehad, ook als het wel de eerste plek had opgeleverd. Dus dit is een hele lekkere score."

Skoares wrâldbekeroerwinningen

Zonderland Miyachi
14,866 14,733
14,633 14,300
14,900 14,933
Totaal: 44,399 43,966

Miyachi viel in de finale in Melbourne en werd daardoor vijfde. Na afloop feliciteerde hij Zonderland al met zijn olympische ticket, ondanks dat er nog twee wereldbekerwedstrijden volgen. Miyachi zegt dat hij daar van de Japanse bond, na het resultaat van deze wedstrijd, niet meer aan mee mag doen. "De route op de wereldbekers is nu klaar", zei hij. "Het ticket is voor Epke. Ik ga niet naar Doha en Bakoe." Dat zijn de plaatsen van de laatste twee wereldbekerwedstrijden.

"We willen eerst honderd procent zekerheid"

Als de Japanner daar toch meedoet, kan hij Zonderland nog inhalen. Hij moet dan winnen met een score van 14,734 of hoger. Maar als hij niet meedoet, zit het erop. Het kamp van Zonderland wil zich nog niet rijk rekenen. "Het nieuws heeft ons ook bereikt, maar we willen eerst honderd procent zekerheid", zegt trainer Daniel Knibbeler. "We gaan contact opnemen met de Japanse bond, tot die tijd verbinden we hier nog geen conclusies aan."

Voordat Zonderland de reactie van Miyachi hoorde, liet hij weten dat hij twijfels had over zijn oefening. "Ik heb zo'n korte voorbereiding gehad. Ik vroeg me af of het nog steeds zou lukken als ik een mindere dag heb. Nu heb ik de bevestiging, dat lucht op. Ik ga de komende twee worldcups met meer vertrouwen in, dat is lekker."

De druk was misschien nog wel hoger dan op de grote toernooien, omdat er zóveel vanaf hangt.

Epke Zonderland

Veel meer druk heb ik nog niet gehad. OS en WK wel, maar misschien hier nog wel hoger, want hier hangt zoveel vanaf. En dan moet je als eerste. Maar het kan ook wel lekker zijn: er gebeurt niets geks van tevoren en je weet dat je direct aan de bak moet. Het is wel rustig, maar de druk stond er goed op inderdaad.

De druk die Zonderland voelde was hoog. Hij kwam tijdens de finale als eerste in actie. "Ik heb nog niet eerder zoveel druk gevoeld. Op de Olympische Spelen en het WK voel je ook druk, maar dat was hier misschien nog wel hoger, omdat er zóveel vanaf hangt." Na zijn goede oefening zag hij dat Miyachi viel. "Als hij vandaag een hogere score had gehad dan ik, dan had hij niet alleen gewonnen, maar zijn voorsprong ook nog eens vergroot."

Op deze manier winnen voelde wel 'anders' voor de olympisch kampioen van 2012. "Als hij zijn oefening gewoon had afgemaakt en ik daarna nog altijd een hogere score had gehad, dan had ik meer overwinningsgevoel en euforie gevoeld. Nu is het ook een beetje ongemakkelijk. Ik had liever gezien dat hij zijn oefening goed had uitgevoerd en dat dat dan een lagere score had opgeleverd, maar winnen is winnen."

(advertinsje)
(advertinsje)