Basketballers Aris voor het eerst in de clubhistorie naar bekerfinale

De basketballers van Aris hebben zaterdagavond voor het eerst in de geschiedenis van de club de finale van het nationale bekertoernooi bereikt. In Leeuwarden was Aris met een miniem verschil van 67-66 te sterk voor Den Helder.
Aris-coach Ferried Naciri over de historische avond:
Aris-coach Ferried Naciri
De Leeuwarders hadden donderdag de eerste wedstrijd in de halve finale met twee punten verschil gewonnen, maar begonnen zaterdag in eigen huis slordig. Daar profiteerde Den Helder van en die ploeg pakte na het eerste kwart dan ook direct een grote voorsprong: 9-20. In het tweede kwart kwam Aris wat meer in het spel. Onder meer door fouten van Den Helder kwam de Friese club bij de pauze wel iets terug: 32-40.
Het lukte de Leeuwarder basketballers in het derde kwart niet echt om terug te komen: 46-53. Aris moest in het laatste kwart dus zes punten goedmaken om zich te plaatsen voor de finale. Met nog 4.41 minuten op de klok was het gat alleen maar groter geworden: 54-65. Aris schoot vaak te haastig en dat resulteerde in meerdere missers.
Craig Osaikhwuwuomwan had met 16 punten en 19 rebounds een groot aandeel in de overwinning:
Craig Osaikhwuwuomwan

Bijzondere slotfase

De tank was echter nog niet leeg bij Aris. Met nog ruim een minuut op het bord was het gat vijf: 60-65. Coach Ferried Naciri probeerde met een time-out zijn team op het juiste spoor te brengen. Met nog 35 seconden over werd het gat zelfs teruggebracht naar vier punten. Aris benutte de aanval die daarop volgde met een driepunter van Torben Tonjann: 65-66.
Den Helder maakte met nog tien seconden op de klok een overtreden. Aris kreeg hierdoor twee vrije ballen, die raak waren: 67-66. Den Helder had dus nog een driepunter nodig voor overtime. Dat lukte niet en dus gaat Aris voor het eerst naar de bekerfinale.
Sjoerd Koopmans, Andrzej Piotr Mazurczak, Cedric Dedecker en Craig Osaikhwuwuomwan vieren de finaleplaats © www.orange-pictures.nl

Bekerfinale

Die finale wordt op 29 maart gespeeld in MartiniPlaza in Groningen. Aris neemt het dan op tegen Donar. De Groningers waren in de andere halve finale te sterk voor Landstede uit Zwolle.