RIVM over stikstofcijfers Mesdagfonds: "Dezelfde uitgangspunten, maar in een ander kader"

21 feb 2020 - 10:18

De alternatieve stikstofcijfers die het Mesdag Zuivelfonds donderdag presenteerde laten niet het goede beeld van de stikstof in Natura2000-gebieden zien. Dat zeg het RIVM. De cijfers van het Mesdagfonds tonen aan dat boeren verantwoordelijk zijn voor 25 procent van de stikstofuitstoot, in plaats van de 46 procent waar het RIVM eerder mee kwam. Volgens het RIVM heeft het Mesdagfonds echter een grote fout gemaakt: ze hebben alle natuurgebieden meegeteld, ook de waternatuurgebieden.

Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Kees van Luijk van het RIVM

"Het Mesdag Zuivelfonds heeft wel dezelfde uitgangspunten gebruikt, maar ze presenteren het alleen in een ander kader", zegt Kees van Luijk van het RIVM. Het grote verschil komt volgens hem doordat het Mesdagfonds alle natuurgebieden meegerekend heeft. Waar het echter om gaat zijn de stikstofgevoelige natuurgebieden.

"Het gaat ons niet om de stikstof, maar om de natuur en biodiversiteit. Daarvoor is het belangrijk dat er niet te veel stikstof in de natuurbodem komt, want dat bepaalt welke planten er groeien." Op het water speelt dat niet. Als je de hele Waddenzee meeneemt krijg je een heel ander beeld, maar daar is de stikstofdepositie geen probleem, legt Van Luijk uit. "Het is belangrijk dat we wel over dezelfde dingen blijven praten."

Goede verstandhouding

Van Luijk denkt at de twee instanties er nog wel samen uit zullen komen. "We hebben een goede verstandhouding met het Mesdagfonds, we hebben steeds alle data gegeven, we hebben onze rekenmodellen beschikbaar gesteld en we hebben heel veel ondersteuning geleverd in de afgelopen weken om die op de goede manier toe te passen. De samenwerking heb ik geen twijfels over."

Trienke Elshof van LTO Noord

Trienke Elshof van LTO was donderdag ook bij de presentatie van de cijfers. "Er zijn nu in ieder geval wel meer vragen richting de politiek over hoe het nu precies zit. Dit moet gewoon uitgezocht worden. Het verschil is te groot om zomaar te accepteren," zegt Elshof.

"Als de stikstofuitstoot van de agrarische sector volgens het rapport met de helft omlaag gaat, moet je kijken of de afgesproken beleidsmaatregelen wel effectief zijn voor de natuur. Want daar doen we het voor. Het Mesdagfonds, het RIVM en het ministerie moeten samen nu heel goed kijken wat er precies berekend is, wat daaruit komt en wat effectieve beleidsmaatregelen zijn."

(advertinsje)
(advertinsje)