Taart, sjoelen en dammen: Jouster ouderen hebben huiskamer buitenshuis

Hoe zorg je ervoor dat de drempel om naar een dagbesteding te gaan lager wordt? Die vraag wordt steeds dringender, vooral nu meer oudere mensen langer op hunzelf blijven wonen. Bij Hof en Hiem weten ze het wel: een huiskamer buitenshuis, in het wijkcentrum.
Deibesteging bûten it fersoargingshûs
Het is bijna tien uur, op donderdagochtend in Joure. Bij wijkcentrum De Werf staan de eerste auto's al geparkeerd. Ze zijn van mensen die naar het gebouw komen voor bijvoorbeeld de apotheek, de fysiotherapeut of de diëtistenpraktijk. Mara deze week is er ook ene nieuwe groep die het wijkcentrum bezoekt: zelfstandige ouderen die juist op deze locatie naar de dagbesteding gaan.

Lagere drempel

Ondanks de 'gewone' huiskamer voelt het allemaal nog wel wat onwennig voor de eerste deelnemers van de dagbesteding. Maar al snel zien de heren en dames bekende gezichten. Onder het genot van een stuk taart gaan de verhalen dan ook al vrij snel over tafel.
Zorggroep Hof en Hiem is begonnen met deze 'gewone' locatie voor dagbesteding om de drempel voor zelfstandige ouderen lager te maken. "Wij denken dat de inloop hier wat gemakkelijker kan zijn dan bij een verzorgingstehuis", zegt ook Ria Witteveen van de zorggroep.
© Omrop Fryslân
De ouderen kunnen bij de dagbesteding enkele uren hun zinnen verzetten. Zo is er ruimte om spelletjes te doen, zoals sjoelen of dammen. Maar er is ook een mogelijkheid om samen te eten.

Brede doelgroep

Dagbesteding is normaal gesproken voor mensen met een 'indicatie', oftewel mensen bij wie officieel is aangegeven dat er een vorm van zorg nodig is. Hof en Hiem wil de doelgroep echter breder maken. "Bij deze vorm willen we ook deelnemers binnenkrijgen zonder indicatie, zodat ook zij deze service kunnen gebruiken", zegt Witteveen.
De mensen kunnen dan ook een of meerdere dagen dagbesteding boeken, en moeten die dan zelf betalen. De dagbesteding van Hof en Hiem in het wijkcentrum is een dag per week open, op donderdag, en is voor de ouderen een mooi moment om even het huis te verlaten of bij te praten. Bij de eerste samenkomst gaat dat al goed. Zo is de sjoelcompetitie direct al geopend met een topscore van 32 punten.
© Omrop Fryslân