"Epke naar de Spelen? Honderd procent zeker!"

Epke Zonderland is fit genoeg om een goede oefening neer te zetten. Dat zegt zijn broer Herre Zonderland. Epke turnt dit weekend de eerste van drie wereldbekers. Daarna wordt duidelijk of Epke zich plaatst voor de Olympische Spelen. Vrijdag zijn de kwalificatiewedstrijden van de eerste wereldbeker en zondag de finale in Melbourne.
Herre Zonderland legt in 30 seconden uit hoe Epke zich kan plaatsen voor de Olympische Spelen:
Herre yn 30 sekonden
Het is nogal ingewikkeld. Epke moet aan een aantal eisen voldoen. Eerst dit weekend bij de wereldbeker in Melbourne, tussen 12 en 15 maart in Bakoe (Azerbeidzjan), en een week later in Doha (Qatar). Daarna is duidelijk of Epke opgaat voor zijn vierde Olympische Spelen.
Hidetaka Miyachi is de concurrent van Epke. Een turner uit het goede turnland Japan. Dat land heeft zóveel goede turners, dat Miyachi niet in aanmerking komt voor een plek in het team. Japan plaatste zich als team namelijk wel voor de Spelen, maar Nederland niet.
Miyachi is echter niet goed genoeg om met het team mee te doen. "Hij is niet goed genoeg voor het team. Maar wel een wereldtopper op de rekstok", zo zegt Herre. Dat blijkt ook wel, want Miyachi won al drie wereldbekers.

"Maar omdat hij een hele goede oefening kan neerzetten, neemt hij ook meer risico"

Epke won twee keer en werd één keer tweede. "Epke moet dus in ieder geval nog één wereldbeker winnen. Dan staan ze gelijk." Ook al wint Miyachi daarna nog meer wereldbekers, dat maakt niet uit. Als Epke één wereldbeker wint, is het 3-3. Eén wereldbeker is dus niet genoeg voor een gelijke stand. "En dat kan hij. Epke heeft vak wel zo'n goede oefening, dat als hij goed loopt, hij vaak ook een hoge score pakt. Dan wordt eentje winnen ook mogelijk. Maar omdat hij een hele goede oefening kan neerzetten, neemt hij ook meer risico."
Kijk hier naar een reportage met broer Herre en turncoach Tjalling van den Berg:
Repo Herre Tjalling
Epke moet naast een wereldbeker winnen ook een hoge score neerzetten. De gemiddelde score van de beste drie oefeningen is bepalend voor wie er naar de Spelen gaat. Die gemiddelde score is nu in het voordeel van Miyachi. Na de laatste wereldbeker in Cottbus staat Miyachi op 43,966 punten. Epke heeft uit de twee wereldbekers die hij heeft gewonnen een score van 29,499 en zo heeft hij een score van 14,468 nodig om Miyachi voorbij te gaan. "Maar Miyachi kan zelf zijn score ook nog verbeteren. Hij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Epke niet wint of dat zijn eigen score hoger wordt."
Herre Zonderland over zijn broertje Epke:
Herre oer Epke
De belangrijkste vraagt is: hoe fit is Epke? In november werd hij geopereerd aan zijn voorholten. Epke bleef last houden, had veel hoofdpijn en zijn conditie was daardoor slecht. "Maar het gaat nu beter. Hij is al een paar weken in Australië om te bouwen aan een goede oefening. Maar hij is nog niet honderd procent", zo zegt Herre. Turncoach Tjalling van den Berg is het daar niet mee eens. "Hij is honderd procent fit. Niet 110 procent. Dat betekent dat hij niks over heeft."
Turncoach Herre Zonderland over Epke:
Tjalling van den Berg: "Epke giet nei de Spelen."
Epke moet vrijdagochtend om 08.00 uur met de kwalificatie in actie komen. Als hij zich dan plaatst voor de finale, dan moet hij zondagochtend om 5.00 uur weer.