'Welles-nietesspelletje' over stikstofcrisis na eigen onderzoek van Mesdagfonds

Sommige boeren liggen al sinds het begin van de stikstofcrisis met het kabinet in de clinch over het aandeel van agrarische sector in de stikstofproblematiek. Volgens het RIVM zijn de boeren verantwoordelijk voor 46 procent van de stikstofuitstoot. De boeren zelf zeggen dat de cijfers niet kloppen en hebben daarom zelf onderzoek laten doen door het Mesdag Zuivelfonds.
stikstofsifers Mesdag
Het Mesdag Zuivelfonds is een belangenorganisatie, ooit opgericht uit de noordelijke boerenorganisatie NLTO, om de kwaliteit van de melk te verbeteren. Dat is nu ook nog de officiële doelstelling van de organisatie. Het bestuur van de organisatie bestaat uit drie mensen die direct zijn verbonden aan melkveehouderijen. Maar de organisatie heeft wel onafhankelijke onderzoekers ingeschakeld.
In de cijfers van het Mesdag Zuivelfonds staat dat de agrarische sector verantwoordelijk is voor 23 procent van de stikstofuitstoot. Als de uitgelekte cijfers kloppen, ligt het aandeel van de boeren dus veel lager dan het RIVM zegt.

Grote verschillen

Maar hoe kan het dat de verschillen tussen de berekeningen van het RIVM en het Mesdag Zuivelfonds zo groot zijn? "Onderzoekers van het zuivelfonds stellen dat het RIVM zaken niet meerekent, die wel zouden moeten meetellen. Een voorbeeld: het opwarmen van een katalysator van een auto zorgt voor uitstoot, maar wordt bij het RIVM niet meegenomen", legt Omrop-verslaggever Hayo Bootsma uit.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"En het Mesdag Zuivelfonds zegt dat het RIVM verouderde gegevens heeft gebruikt, die er geen rekening mee houden dat veel boeren inmiddels zijn overgestapt op ander veevoer en dat ze water bij de mest doen. En dat zorgt voor minder uitstoot."

Boeren vertrouwen gegevens RIVM niet

Het kabinet gebruikt de cijfers van het RIVM, die zijn opgesteld door mensen die daarvoor hebben gestudeerd. Toch vertrouwen de boeren niet op die gegevens. "Ze hebben zelf een steekproef gedaan in Brabant en daaruit deed volgens hen blijken dat maar een paar bedrijven die stikstof uitstoten terug zijn te vinden", vervolgt Bootsma.
"Op basis daarvan kan het Zuivelfonds dan ook niet geloven dat de cijfers kloppen. Zij denken dat de industrie een veel groter aandeel heeft. Maar die cijfers kunnen niet worden vrijgegeven omdat ze gelden als privacygevoelige informatie."

Universiteit van Amsterdam

De cijfers zijn dus niet bevestigd, maar al wel bekend is dat onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam eraan hebben meegewerkt. Maar nu is er ook al een onderzoeker die zegt dat de cijfers niet kloppen. De universiteit moet namelijk nog aan het onderzoek, dat drie jaar duurt, beginnen. Het rapport is dus niet gebaseerd op cijfers uit hun onderzoek, zegt de universiteit.

'Welles-nietesspelletje'

De tegenstrijdige rapporten maken de hele discussie tussen de boeren en het kabinet er niet makkelijker op. "Wat je nu krijgt, is een 'welles-nietesspelletje'. De boerenorganisaties zullen zeggen: zie je wel. het klopt allemaal niet. En dat zet de discussie politiek onder druk", legt Bootsma uit.
"Dat zie je nu al aan de houding van bijvoorbeeld het CDA in de Tweede Kamer. Kamerlid Jaco Geurts van die partij zegt in de krant zonder kennis te hebben van de uitkomst van het onderzoek dat deze cijfers betekenen dat er weer een bommetje wordt gelegd onder het stikstofbeleid van het kabinet. Dus de discussie kan beginnen, lijkt mij."
Hayo Bootsma over de stikstofcijfers van het Mesdagfûns