Thierry Baudet: "Politiek moet stoppen met haar onzinnige stikstofbeleid"

20 feb 2020 - 06:59

De boeren zijn weer thuis na een lange protestdag in Den Haag woensdag. Maar de vraag die overblijft, is: wat hebben de protesten opgeleverd? Premier Rutte en landbouwminister Schouten waren in ieder geval niet aanwezig bij de boerenmanifestatie en hebben hun excuses niet aangeboden aan de boeren, zoals Farmers Defence Force eiste.

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Maurits von Martels (CDA):

Volgens Thierry Baudet (FvD) moeten de boeren vooral doorgaan met actievoeren. "Eén demonstratie helpt niet, maar als de mensen in woord en daad laten zien dat ze het echt niet pikken, dan is er de kans dat er iets gaat veranderen", zegt Baudet. "Er moet echt iets in het beleid veranderen. Je kunt niet op deze manier zo'n belangrijke sector blijven afknijpen."

Volgens Baudet moet de politiek stoppen met haar 'onzinnige stikstofbeleid', opkomen voor de boerensector en bedrijven weer de ruimte geven. "En die sector moeten ze koesteren, want die is de ruggengraat van Nederland."

Druk

Op CDA'er Maurits von Martels heeft het protest indruk gemaakt. Hij was eerder zelf melkveehouder, maar zit tegenwoordig in de Tweede Kamer. De boeren zijn teleurgesteld in het CDA, omdat die partij in hun ogen niet genoeg voor hen opkomt. Von Martels is bij alle boerenprotesten van de afgelopen tijd aanwezig geweest en voelt de druk van de boeren. "Die voel ik dagelijks, maar de druk ligt vooral op het Binnenhof zelf, waar we dagelijks te maken hebben met andere tegengestelde krachten in het politieke spectrum."

Von Martels wil de komende tijd het natuurbeleid ter discussie stellen. "Als je kijkt naar de Natura 2000 zie je dat er in het verleden onrealistische doelstellingen zijn geformuleerd, die nooit waargemaakt kunnen worden. De huidige maatregelen moeten on hold worden gezet."

Foto: Omrop Fryslân, Alle Faber

Mick Tinga, regiobeheerder bij Farmers Defence Force, kijkt tevreden terug op de protestdag woensdag. "Het was een mooie dag en alles is goed verlopen." Volgens hem hebben alle boeren zich aan de oproep gehouden om niet over de snelwegen te rijden. "Uitendelijk waren er zo'n 10.000 boeren, meer dan wij hadden verwacht."

Coalitiepartij D66 heeft inmiddels gezegd dat ze niet meer met Farmers Defence Force in gesprek willen, omdat de 'extreme groep' niet aan de onderhandelingstafel hoort. Daar is Tinga het niet mee eens. "Farmers Defence Force is in korte tijd ontstaan en kijk naar wat we hebben bereikt."

Meer druk op de zaak

Tinga denkt dat het protest effect heeft gehad en vindt dat de boeren de demonstratie netjes hebben gehouden. "Ze mogen in Den Haag in hun handen knijpen. Als je kijkt naar hoe ze in Frankrijk protesteren bijvoorbeeld..." Volgens hem moet er in ieder geval nog meer druk op de zaak komen. "We gaan zien wat donderdag de uitslag is en wat de reacties zullen zijn. Het is een spannende dag."

Mick Tinga, regiobeheerder bij Farmers Defence Force

(advertinsje)
(advertinsje)