Scheepswrak op Terschelling ouder dan gedacht: "Misschien wel 500 jaar oud"

Het scheepswrak dat vorige week bij paal 10 op Terschelling is gevonden, is waarschijnlijk ouder dan 250 jaar. Onderzoekers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn woensdag op het eiland begonnen met een onderzoek naar het wrak. Eén van de onderzoekers is maritiem archeoloog Thijs Coenen. Hij noemt het wrak "een bijzondere vondst".
© ProNews
Volgens Coenen is het schip net andersom gebouwd dan schepen die al bekend waren. En dat is uniek. Waarom dat zo gedaan is, weet Coenen niet. "Het zou kunnen zijn dat er een minder zware constructie moest zijn bovenin het schip."
De restanten van het schip vertonen wel gelijkenissen met schepen uit de zestiende eeuw. "Daarom is het misschien wel 500 jaar oud."

Beter vaststellen

Met monsters die donderdag worden meegenomen kan nog beter vastgesteld worden hoe oud het schip is en waar het vandaan komt. Dat is bijvoorbeeld af te lezen aan de jaarringen in het hout. Coenen denkt aan Nederland of één van de andere landen om de Noordzee heen.
De stukken, die op dit moment bij de gemeentewerf liggen, komen waarschijnlijk van de achtersteven van een schip. De onderzoeker denkt dat het nog wel eens om een handelsschip kan gaan. "Want het is behoorlijk groot en zwaar gebouwd, dus het is een zeegaand schip geweest. Meestal werden die voor de handel gebruikt."

Last van storm

Het scheepswrak kon vorige week door ingrepen van burgemeester Wassink net op tijd van het strand worden gehaald. Jutters waren toen al bezig om het uit elkaar te trekken. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kon vorige week niet gelijk naar het eiland komen vanwege storm Ciara. Coenen vindt het jammer dat het onderzoeksteam nu niet meer goed kan zien hoe de stukken in elkaar zaten.
De overblijfselen van het schip worden nu door onderzoekers in 3D gescand. Op die manier kun het digitaal weer in elkaar worden gezet. Coenen denkt niet dat het wrak in een museum terecht komt, omdat het veel geld en tijd kost om het hout te behouden. "Dat zou je speciaal moeten behandelen en conserveren. In dit geval gaat dat waarschijnlijk niet gebeuren, want het is ook niet heel erg mooi verder."
Maritiem archeoloog Thijs Coenen