LIVEBLOG: Rust keert terug in Den Haag na boerenprotest

19 feb 2020 - 16:00

Diverse Friese boeren zijn woensdag in Den Haag. Zij protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De boeren voeren woensdag actie op de Koekamp, een park naast het Malieveld. Volg in dit liveblog alles over de boerenactie van woensdag.

  • Om 12.00 uur begon het programma op de Koekamp. Dat is inmiddels afgelopen.
  • De steun voor boerenacties neemt af, zo blijkt uit een enquête van de noordelijke regionale omroepen.
  • Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw waren niet bij de manifestatie.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

18:24
Liveblog gesloten

Meer informatie is 24 uur per dag te vinden op omropfryslan.nl, en om 08:00 uur in een rechtstreekse uitzending van No yn Fryslân op de radio.

17:33
Fryslân Hjoed over boerenprotest
16:49
Rustiger

De meeste boeren die aan het protesteren waren in Den Haag gaan weer naar huis. Ze wilden naar het Ministerie van Landbouw, maar werden door de ME tegengehouden en teruggedreven naar de locatie waar het protest ook was ,de Koekamp. De Koekamp is inmiddels leeg en de eerste trekkers vertrekken uit Den Haag.

De demonstranten wilden stickers van boerenactiegroep Farmers Defence Force op het ministerie plakken. In de buurt van het ministerie zijn meerdere mensen oppakt.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
16:34
"Stikstofberekening RIVM klopt niet: geen 46, maar 23 procent voor rekening boeren"

Boeren zijn verantwoordelijk voor 23 procent van de stikstofneerslag in Nederland en niet voor 46 procent. Dat meldt Mesdag Zuivelfonds, een belangenorganisatie van boeren. Het nieuws staat te lezen in het AD. Volgens het Mesdag Zuivelfonds kloppen de berekeningen van het RIVM niet.

16:11
Politie dringt boeren terug naar de Koekamp

De politie wil dat de demonstrerende boeren teruggaan naar de Koekamp, de plek waar hun protest werd gehouden. Zij werden kort daarvoor tegengehouden toen ze naar het ministerie van Landbouw liepen. Daar wilden ze stickers van Farmers Defence Force plakken. Eén demonstrant is gearresteerd.

15:42
Politie houdt boeren tegen

De politie houdt boeren tegen die onderweg zijn naar het gebouw van het ministerie van Landbouw. Er is zeker één persoon gearresteerd.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
15:34
Geen excuses, dus FDF wil stickers plakken

Farmers Defence Force wil excuses hebben van premier Rutte en minister Schouten voor het kabinetsbeleid, maar die krijgen ze niet. De actiegroep deelt nu daarom stickers uit. FDF-voorzitter Van den Oever heeft de oproep gedaan om die stickers te plakken op het pand van Schouten, het ministerie van Landbouw.

15:22
"Met z'n allen vooruit"

Boer Arjen Schoustra uit Easterwierrum is op zijn boerderij gebleven en niet naar Den Haag. Hij moet gewoon aan het werk. Schoustra steunt zijn collega's in Den Haag wel. "Dat er iets moet gebeuren, daar ben ik niet op tegen", zegt hij. "Maar we kunnen niet direct overgaan op paard en wagen. We moeten vooruit, met z'n allen. Dus als we moeten saneren vanwege de stikstof, dan moeten ook de luchtvaart en stikstof mee."

14:52
Aangifte

Een boer uit Fryslân wil aangifte doen tegen de politie in Den Haag vanwege 'discriminatie'. Dat zei hij tegen een verslaggever van Omrop Fryslân. De boer wil de stad in, maar wordt tegengehouden.

14:33
Verslaggever Johanna Brinkman in Den Haag
Trefwoorden: 
boeren Den Haag boerenacties
(advertinsje)
(advertinsje)