liveblog | 19 februari 2020

LIVEBLOG: Rust keert terug in Den Haag na boerenprotest

De boeren protesteren woensdag op de Koekamp, een park naast het Malieveld.
Laatst bijgewerkt: 19 februari 2020, 18:26 uur
18:24

Liveblog gesloten

Meer informatie is 24 uur per dag te vinden op omropfryslan.nl, en om 08:00 uur in een rechtstreekse uitzending van No yn Fryslân op de radio.
17:33

Fryslân Hjoed over boerenprotest

boereblok FH
16:49

Rustiger

De meeste boeren die aan het protesteren waren in Den Haag gaan weer naar huis. Ze wilden naar het Ministerie van Landbouw, maar werden door de ME tegengehouden en teruggedreven naar de locatie waar het protest ook was ,de Koekamp. De Koekamp is inmiddels leeg en de eerste trekkers vertrekken uit Den Haag.
De demonstranten wilden stickers van boerenactiegroep Farmers Defence Force op het ministerie plakken. In de buurt van het ministerie zijn meerdere mensen oppakt.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
16:34

"Stikstofberekening RIVM klopt niet: geen 46, maar 23 procent voor rekening boeren"

Boeren zijn verantwoordelijk voor 23 procent van de stikstofneerslag in Nederland en niet voor 46 procent. Dat meldt Mesdag Zuivelfonds, een belangenorganisatie van boeren. Het nieuws staat te lezen in het AD. Volgens het Mesdag Zuivelfonds kloppen de berekeningen van het RIVM niet.
16:11

Politie dringt boeren terug naar de Koekamp

De politie wil dat de demonstrerende boeren teruggaan naar de Koekamp, de plek waar hun protest werd gehouden. Zij werden kort daarvoor tegengehouden toen ze naar het ministerie van Landbouw liepen. Daar wilden ze stickers van Farmers Defence Force plakken. Eén demonstrant is gearresteerd.
15:42

Politie houdt boeren tegen

De politie houdt boeren tegen die onderweg zijn naar het gebouw van het ministerie van Landbouw. Er is zeker één persoon gearresteerd.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman