Warmtescans: "Ik wil wel eens zien waar die warmte verloren gaat"

18 feb 2020 - 16:34

Gratis zien waar je je huis isoleren moet, dat kan in de gemeente Heerenveen. De gemeente zet in op energiebesparing, en dus mogen dorpen en wijken de warmtebeeldcamera's voor niets gebruiken. Een warmtescan geeft aan waar de warmte uit de woning verloren gaat.

Waarmteskans yn De Knipe: "De temperatuer sakket frij rap dus ik woe wolris sjen wêr't dat troch kaam"

Door een warmtescan is te zien waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Een beter geïsoleerd huis scheelt in energiekosten en is beter voor het milieu.

"Zo'n scan is puur bewustwording en inzicht om te zien waar er problemen zijn in het huis", vertelt Rik Heijmans, projectleider van de gemeente. "Vervolgens kunnen bewoners met de foto's, die ze van de werkgroepen krijgen, naar een installateur of adviesbureau met de vraag hoe ze het kunnen oplossen."

De gemeente stelt de warmtebeeldcamera's beschikbaar. Dat zijn kleine apparaatjes die je op je mobiele telefoon kunt klikken. Met hulp van een app geeft het apparaat aan waar het huis warmte lekt. Daar maakt de werkgroep foto's van.

Verslaggever Johanna Brinkman op visite in De Knipe 1

Foto: Omrop Fryslân

Functioneert de glaswoldeken nog?

De gratis warmtescan-actie vanuit de gemeente Heerenveen is een eerste initiatief dat onder de Reductie Regeling Energie valt. Het rijk gaf eind december 500.000 euro aan de gemeente om in te zetten in kleine energiebesparende maatregelen. Een volgende stap kan het aanbieden van maatwerkadvies zijn voor energiebesparing.

Foto: Omrop Fryslân

Teun Bosscher in De Knipe is de eerste die een warmtescan van zijn huis laat maken. "Ik wil wel eens zien of de spouw ook lekt" zei hij tegen Omrop Fryslân-verslaggever Johanna Brinkman. "Wij hebben er vroeger glaswoldekens tussen gedaan en dan kun je bijvoorbeeld zien of die niet naar beneden zijn gezakt en of het nog wel goed geïsoleerd is. De temperatuur zakt vrij snel dus ik wil wel eens zien waar dat door komt."

Hannie Durkstra van de werkgroep

Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)