Farmers Defence Force: niet met trekkers de snelweg op

Farmers Defence Force wil dat er bij de protesten woensdag niet over de snelwegen wordt gereden. Dat staat in een gedragscode die de actiegroep onder de achterban verspreid heeft. Ook roept Farmers Defence Force op om geen trekkers op het Malieveld in Den Haag neer te zetten.
© Omrop Fryslân, Sian Wierda
De boeren protesteren woensdag op de Koekamp, het park naar het Malieveld, tegen de stikstofplannen van het kabinet. Hun trekkers moeten van de gemeente op de Bezuidenhoutseweg, de Benoordenhoutseweg en de Van Alkemadelaan geparkeerd worden.
Als er toch trekkers op het Malieveld of de Koekamp worden geparkeerd, dan wordt er gehandhaafd, zegt de gemeente Den Haag. Ook mag er geen optocht door de stad gehouden worden of met tractors over de A12 gereden worden. "Je mag sowieso niet met een tractor op de snelweg", zegt een woordvoerder van de gemeente.
De laatste trekker op het Malieveld © Omrop Fryslân, Alle Faber
In oktober leidden protesten met tractoren tot een chaos op de snelwegen. Ook was er grote schade aan het Malieveld. Een protest van de bouwers richtte eveneens schade aan. Staatsbosbeheer, dat over het veld gaat, zegt blij te zijn dat de boeren niet op het Malieveld zullen demonstreren.
De schade van de vorige protesten is nog niet hersteld en er is net nieuw gras ingezaaid. De schade werd op 27.000 euro geschat. Agrarische bedrijven droegen 9000 euro bij aan het herstel en hielpen ook in natura, door bijvoorbeeld te helpen bij het inzaaien.