Gemalen maken overuren na flinke regenbuien

De gemalen van Wetterskip Fryslân draaien deze dagen overuren, om al het regenwater van de afgelopen weken te kunnen afvoeren. Op sommige plekken in onze provincie is het zeer nat, maar de regionale verschillen zijn groot, dat komt door de wind.
Gemalen meitsje oeroeren nei flinke reinbuien
Het nieuwe gemaal bij de Heining bij Marrum is extra aangezet, om de waterstand in Fryslân te verlagen. "Dit gemaal is er juist voor om te helpen bij de afvoer van water", vertelt Pier Schaper van het waterschap. "Het water dat nog valt, kan de bodem niet meer opnemen. Je ziet ook overal plassen op het veld." De gemalen wateren af naar de boezem.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Pier Schaper van het Wetterskip en loonwerker Harm Scholte bij Aldeboarn
De hoeveelheid regenwater die op het land blijft liggen, heeft ook gevolgen voor de landbouw. Zo kunnen boeren en loonbedrijven op klei- en veengrond het land niet op met de trekker. Terwijl het gieren sinds deze maand weer mag.
"Het land is niet zo best, het is te nat. We kunnen het land niet op en dus ook niet bemesten. Dat is lastig als de put vol is, dan kun je dus niet uitrijden", vertelt Harm Scholte. Hij werkt bij een loonbedrijf bij Aldeboarn. "Als je wel het land opgaat, rijd je het kapot. Dan wordt het één grote bende. We hopen op een paar droge dagen."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Geen muizen meer

Het hoge water heeft ook voordelen, zo is er van de vele muizen geen sprake meer. "Het is flink minder nu en het zal wel effect hebben. Volgens ons zijn ze nu redelijk weg", vertelt Anthony Brak van loonbedrijf Brak.
In de weilanden zijn dan ook geen nieuwe muizengaten meer te vinden. "De muizengaatjes zijn anders vers, dan kun je zien dat ze worden belopen. Maar nu had ik het idee dat ze onaangetast zijn. Het lijkt erop dat er geen leven meer is. Dus dat zou een goed uitgangspunt voor straks kunnen zijn."
De verwachting is dat er de komende tijd nog wel wat meer water zal vallen.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

De cijfers van weerman Piet Paulusma over de afgelopen 24 uur:

Lippenhuizen (31 mm)
Surhuisterveen (38 mm)
Kollum (28 mm)
Weidum (41 mm)
Akkrum (40,5 mm)
Terschelling (14,5 mm)
In Leeuwarden viel 32 mm aan regen. Dat is een nieuw record, het oude record stond op 11 mm in 1999 op dezelfde datum. In Balk viel 41 mm regen. Dat is hetzelfde als over de hele winter van vorig jaar.