Veel steun voor door brand getroffen Ali Sepet; hij heeft hoge gunfactor

17 feb 2020 - 13:51

Veel inwoners uit Heerenveen zetten zich in voor Ali Sepet, wiens kleermakerij en wasserij twee weken geleden werd getroffen door brand. Dat was voor de tweede keer binnen drie jaar tijd. Na de eerste brand kon hij niet terug naar zijn oude plek. Met veel hulp begon Sepet toen opnieuw. Nu krijgt hij weer veel hulp.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

"Ali zit er flink doorheen. Dat hem dit nu een tweede keer overkomt en dat het noodlot weer heeft toegeslagen, is een drama", vertelt Wout de Jong. "Hij krijgt veel te verwerken. Daarbij krijgt hij veel steun van de omgeving, dat is hartverwarmend. Hij is nog niet aan het werk, hij zit nog in de procedure om er met experts van de verzekering naar te kijken. Maar het plan is om zijn zaak op dezelfde plek zo snel mogelijk te laten heropenen."

Bij de brand is alle inventaris aan apparaten verloren gegaan. "Het is total loss, afschuwelijk om te zien." Schoonmakers zullen de zaak dinsdag zouden leeghalen.

Broei in keukendoeken

Onderzoek heeft uitgewezen wat de oorzaak van de brand is geweest. "In de zaak heeft hij een grote professionele droger staan. Aan het einde van de dag, vijf voor zes, haalde hij de keukendoeken, die hij wast voor de horeca, uit de droger, om die de volgende ochtend op te vouwen. En in die mand met doeken is 's nachts broei ontstaan. En dat terwijl hij zo bang voor brand was, hij haalde elke avond alle stekkers uit de stopcontacten. Deze doeken zijn kennelijk niet droog genoeg geweest."

Bij de eerste brand in 2017 gaven mensen Ali Sepet geld, nu wordt nagedacht over het opzetten van een crowdfunding. "Dan kan hij met degelijk nieuw materiaal opnieuw beginnen. Die actie zullen we vanavond bespreken."

Wout de Jong

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Gunfactor

De Jong heeft wel een verklaring voor de steun voor Ali Sepet. "Hij heeft een hoge gunfactor, het is zo'n aardige man. Laatst had hij voor zijn verjaardag 600 stukjes baklava gemaakt voor bij de koffie in de kerk na afloop van de dienst. De dominee zei toen toepasselijk dat hij zo goed voor ons zorgde, en dat we nu voor Ali zullen zorgen. Als een warme deken staat de gemeenschap om zich heen."

Trefwoorden: 
brand Heerenveen wasserij Modres
(advertinsje)
(advertinsje)