Bomen in Balk op vakantie om ruimte te maken voor werk aan kade

17 feb 2020 - 09:35

Een boom die tijdelijk op vakantie gaat vanwege werkzaamheden op de plek waar hij normaal staat: het gebeurt niet zo vaak. In Balk doen ze het wel. Daar worden 31 monumentale knotwilgen langs de kade van de Luts weggehaald, zodat dat kade onder handen kan worden genomen. Wanneer alles volgens planning verloopt, staan ze in het voorjaar van 2021 weer langs het water.

Wethouder Irona Groeneveld is enthousiast over het plan om de 31 bomen voor korte tijd te verhuizen. Dat kan niet anders om ze te behouden voor de toekomst. De kade is namelijk aan groot onderhoud toe. Groeneveld: "De palen van de kade zijn aan vervanging toe. In 2017 hebben we daarom al plannen gemaakt voor de renovatie van de kade. Bij het maken van de plannen zijn ook de bewoners van Balk betrokken. Zij gaven aan dat de bomen behouden moesten blijven."

Projectleider Maarten van Wely legt uit hoe het uitgraven van bomen in z'n werk gaat. "In september vorig jaar hebben we de wortels van de bomen al losgemaakt. Daarmee zorgen we er voor dat de wortels nieuwe stukjes wortel aanmaken, zodat ze straks goed wortelen op de nieuwe plek."

Wethâlder Ilona Groeneveld en projektlieder Maarten van Wely

Expert Ronald Stegink optimistisch over het succes van het verplaatsen van de eeuwenoude bomen. "Ik denk dat het grootste gedeelte van de bomen het zeker gaat overleven. Doel is ook dat ze zo veel mogelijk op dezelfde plek weer terugkomen. We plaatsen ze op een rij en brengen ze in die volgorde weer terug. Dat gaat met zo'n zes tot zeven per dag."

Voor het verplaatsen van de bomen is genoeg tijd uitgetrokken. Het werk aan de kade van de Luts begint pas in oktober. Van Wely: "We houden overal rekening mee, zelfs met een mogelijke Elfstedentocht."

In totaal duren de werkzaamheden aan de kade van de Luts in Balk tot en met 2021. In het voorjaar van 2021 zullen de bomen terug worden gezet op hun plek.

Ronald Stegink over het verplaatsen van de bomen

Trefwoorden: 
Balk de Luts
(advertinsje)
(advertinsje)