Omrop TIP: Drie films van jonge filmmakers

15 feb 2020 - 15:38

Fryslân DOK presenteert drie nieuwe korte films, gemaakt door jonge makers met een eigen blik op de wereld. De films zijn 'Onder Water' van Tristan Visser, 'Onsje minder' van Menno Boersma en Marinthe de Hek, en 'Doorgaan' van Johanneke Dijkstra.

Onder Water

Tristan Visser is muzikant. Op zijn reizen experimenteert hij met geluid. Hij is opgegroeid op Terschelling en voelt zich verbonden met de zee. Voor het onderwaterleven is geluid het primaire zintuig.

In zijn film 'Onder Water' onderzoekt Tristan het geluidslandschap van de zee en het effect van menselijke activiteiten daarop. Tristan: "In de Noordzee zwemt de bruinvis, die gebruikmaakt van echolocatie. Walvissen kunnen op hele lange afstand met elkaar communiceren door hun gezang. Bij scheepvaart, de aanleg van windmolenparken, militaire oefeningen en seismisch onderzoek naar gas- en olievelden maken we veel herrie onder water."

Met een zeilboot en een filmcrew vaart Tristan naar de Arctische Oceaan bij Groenland, om contact te zoeken met de dieren.

Tristan Visser, Groenland II - Foto: Esther Kokmeijer

Tristan Visser: "Na het ontdekken van het geluid dat de veerboot naar Terschelling onder water maakt, vroeg ik me af of dit ook verstorende effecten kan hebben op de dieren in zee. Bruinvissen in de Noordzee worden verdreven door het constructiewerk van de windmolenparken. Soms zijn er aanvaringen met walvissen, die juist aangetrokken worden door het geluid van schepen. Ik ben muzikant en ik vroeg me af: Als een walvis op mijn muziek zou reageren, betekent dat dan ook dat het leven in zee wordt beïnvloed door onze geluiden van de industrie op zee?"

Tristan Visser, Groenland - Foto: Esther Kokmeijer

Tristan Visser: "De opening van de noordelijke scheepvaartroute tussen Europa en Azië zou betekenen dat wij paringsgronden doorkruisen van de schaarse populatie ijswalvissen tussen Spitsbergen en Groenland. Er is meer aandacht en gesprek nodig over het ruimte geven aan de dieren in zee. Dit wil ik gedaan krijgen door met mooie muziek vragen op te wekken bij mensen."

Filmstill út 'Doorgaan', de film fan Johanneke Dijkstra - Foto: Johanneke Dijkstra

Doorgaan

De hoofdpersoon in de film 'Doorgaan' van Johanneke Dijkstra is bokslegende en -coach Piet Rozendaal uit Leeuwarden. Piet groeide op aan de Boterhoek in Leeuwarden, een buurt van armoede. De Prinsentuin was Piets eerste boksring. Buurt tegen buurt. Je was elkaars vriend en vijand.

Deze waarde vindt Piet later in het boksen terug. 'Doorgaan' is een documentaire over kracht en overleven. Wat doe je, als het leven je 'knock-out' slaat? Blijf je liggen, of sta je op? En ren je weg dan of sla je terug?

Piet Rozendaal, bokstrainer yn Ljouwert - Foto: Johanneke Dijkstra
(advertinsje)
(advertinsje)