Advocaat over vliegbasis Leeuwarden: "Er ligt geen aanvraag, dus er is ook geen vergunning"

14 feb 2020 - 23:01

De vliegbasis Leeuwarden heeft geen omgevingsvergunning voor de complete vliegbasis en geen natuurvergunning. Dat zegt advocaat Gina Kamsma, die op verzoek van stadsblog Liwwadders de zaak uitzocht aan de hand van stukken van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Volgens Kamsma zijn de twee vergunningen essentiëel om te mogen uitbreiden en om aan de recente milieuregels te voldoen.

Kamsma vertelde daarover in Weistra op Wei:

Kamsma stelt dat de inspectie in eerste instantie niet blij was dat er geen goede omgevingsvergunning lag vanwege de risico's voor het milieu. De inspectie wijst het Ministerie van Defensie er sinds 2016 al op dat er een vergunning aan moest worden gevraagd.

"De inspectie heeft echt duidelijk in de brief geschreven dat de aanvraag voor de nieuwe omgevingsvergunning er op 1 maart 2019 moest zijn", zegt Kamsma. "Maar daarna waren er allemaal nieuwe activiteiten op de basis die wel een vergunning gekregen hebben, terwijl de inspectie in een brief aangegeven heeft dat ze geen vergunning meer zouden verlenen."

De inspectie zou geen vergunning meer verlenen, omdat alles draait om een nieuwe omgevingsvergunning voor de hele vliegbasis.

Komst F-35 verandert alles

Door de komst van de F-35 verandert er van alles op de basis. Zo zijn er nieuwe gebouwen gekomen, waar geen omgevingsvergunning voor is. De hele inrichting van de vliegbasis is anders dan wat er in de oude vergunning stond.

Volgens Kamsma is er op dit moment geen nieuwe vergunning en ook geen aanvraag daarvoor.

Politieke vragen

Ook de politiek buigt zich over de zaak. Tweede Kamerlid Isabelle Diks van GroenLinks reageert op de kwestie. "Het lijkt erop dat Defensie blijkbaar niet met deze vergunning aan de slag is gegaan, terwijl dat wel aan lokale bestuurders en aan de Kamer was toegezegd. Ik vraag volgende week in de procedurevergadering een brief van het kabinet over de laatste stand van zaken ten aanzien van deze vergunningsaanvraag."

De vraag blijft waarom er geen nieuwe vergunningen zijn aangevraagd. Volgens het onderzoek van Kamsma komt dat doordat de vliegbasis kampt met personeelstekorten en het aanvragen van nieuwe vergunningen is zeer complex. Daarbij komt nog dat de stikstofcrisis ook een rol speelt in of de vergunning überhaupt verleend kan worden.

In de basis ligt de verantwoordelijkheid van het niet aanvragen van de vergunningen bij Defensie, zegt Kamsma. Maar de inspectie moet daarop controleren en daarop handhaven. Dat blijkt echter niet te gebeuren.

Defensie heeft er wel een handje van om eigenlijk niet te doen wat we met zijn allen hebben afgesproken.

John Kerstens, Keamerlid PvdA

De PvdA-fractie in Den Haag heeft Kamervragen gesteld over de vergunningen van de vliegbasis Leeuwarden. John Kerstens van de partij was verbaasd, maar niet verrast toen hij het nieuws hoorde. "Ik dacht wat ik wel eens vaker denk als Defensie in het nieuws is: dit kan toch niet waar zijn? Hoewel, het is wel Defensie. Dus misschien is het wel waar, want Defensie heeft er wel een handje van om eigenlijk niet te doen wat we met zijn allen hebben afgesproken."

Door Kamervragen te stellen wil Kerstens duidelijk hebben of het klopt dat ze de goede vergunningen niet hebben.

Reactie vliegbasis blijft uit

De vliegbasis is ook om een reactie gevraagd. Zij kunnen inhoudelijk niet reageren, want de kwestie is landelijk opgepakt. De Koninklijke Luchtmacht zoekt de zaken op het moment nog uit. Gezien dat de situatie volgens haar complex is, kan er niet gelijk een antwoord worden gegeven op de vraag op het klopt dat de vliegbasis de goede vergunningen niet hefet.

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen ze daar daarom maandag meer over zeggen. Kerstens denkt daar het volgende over. "Als je die vergunning hebt, dan zou het volgens mij een koud kunstje moeten zijn om die op tafel te leggen en het feit dat men niet direct antwoord kan geven, stelt mij niet gerust."

(advertinsje)
(advertinsje)