Advocaat over afdeling voor zware criminelen: "Zit tussen Vught en gewone gevangenis in"

14 feb 2020 - 20:14

Bij de nieuwe afdeling voor zware criminelen in de Leeuwarder gevangenis wordt het een stuk lastiger om te ontsnappen dan normaal. Dat zegt strafrechtadvocaat Bart Canoy. "Naar aanleiding van een aantal ontsnappingen zei minister Dekker: daar moeten wij iets aan doen. Dat betekent dat je de beveiliging op zo'n afdeling sterker moet maken."

De Marwei yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Deze week werd bekend dat er een aparte afdeling in de gevangenis PI Leeuwarden komt. Daar komen zware criminelen die vluchtgevaarlijk zijn of die apart gehouden moeten worden van anderen. "Daar komt veel meer beveiliging, zodat er geen problemen ontstaan tussen gedetineerden onderling en zodat er minder plannen kunnen worden gemaakt om te ontsnappen."

Niet zo streng als Vught

Zo streng als de Extra Beveiligde Inrichting in Vught wordt de nieuwe afdeling in Leeuwarden net niet. "Van Vught weten we vanuit de media dat het daar een heel streng regime is", zegt Canoy. "Dat gaat in Leeuwarden niet plaatsvinden. In Vught is er nagenoeg geen contact met de buitenwereld. Daar is heel veel bewaking, bijna 1 op 1. Alle telefoongesprekken behalve met de advocaat worden gecontroleerd. Niet iedereen kan daar op bezoek komen. Het bezoek wordt ook gescreend. Die hele hoge beveiligingsgraad ga je hier niet krijgen. Het zit een beetje tussen Vught en een gewone gevangenis in."

Minder contact met andere gedetineerden

De gedetineerden in de nieuwe afdeling in Leeuwarden zullen minder contact hebben met gedetineerden dan in andere gevangenissen. "Binnen de normale gesloten gevangenis is er heel veel contact met mede-gedetineerden. Dat is de gevangenis die we allemaal kennen", zegt Canoy.

En over hoe die er typisch uitziet: "Die heeft een buitenmuur als beveiliging. Dat noemen ze de buitenste schil. En verder de binnenste schil, de cel zelf. Die kan op slot. Daartussen heb je ook een heleboel schillen, waar je kunt kijken naar de beveiliging. Dat kan beveiliging zijn met aanwezigheidscontroles, met camera's en kijken hoe de gedetineerden met hun vrije tijd omgaan."

1 maart klaar

De nieuwe afdeling in Leeuwarden moet op 1 maart klaar zijn. Er komt deskundig personeel, dat de afgelopen tijd al verschillende trainingen gevolgd heeft.

Strafrjochtadvokaat Bart Canoy

(advertinsje)
(advertinsje)