Jutters hebben het oude scheepswrak van Terschelling gesloopt: "Het is zo zonde"

14 feb 2020 - 19:20

Het scheepswrak dat op hoogte van paal 10 boven Terschelling gevonden is na stormweer, is al niet meer heel. Jutters waren bezig om het oude wrak, dat al een paar honderd jaar oud is, uit elkaar te halen om het zo te verplaatsen. Hille van Dieren van Wrakkenmuseum Terschelling is daar slecht over te spreken. Volgens hem is het erg jammer.

Hille van Dieren kan van alles vertellen over het scheepswrak dat boven Terschelling gevonden is. "Ze hebben hem behoorlijk gesloopt. Dat is jammer, want er zitten prachtige rondingen in. Dat kun je nog zien aan de spanten. Een deel ervan is overmaats gebouwd, een deel ligt als dakpannen over elkaar heen. Dat is een hele oude bouwwijze. Het is ook enorm zwaar gebouwd, heel dik ook. Hij was in elkaar gezet met houten pennen. Het eikenhout werd doorboord en men sloeg er zo'n pen in. Pas later deed men dat met ijzeren of koperen pennen."

Foto: Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld

Van Dieren vindt het erg jammer dat het scheepswrak niet meer heel is. "Voor mij is dat hartstikke jammer. Toen die jongens met een hoogwerker klaar stonden om het uit elkaar te trekken, zei ik: wat wil je daar nu mee? Ze zeiden: we maken foto's en zette 'm op de camping wel weer in elkaar. Maar dat is onmogelijk, die pennen krijg je nooit meer in die gaten. Het is zo zonde. Het had in één keer opgepakt moeten worden en deskundigen erbij moeten halen."

Woensdag komt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed langs om te kijken naar de constructie. Er worden ook monsters genomen naar Lelystad voor onderzoek.

Ferslachjouwer Lennie Bronsveld en Hille van Dieren fan Wrakkenmuseum Terschelling

It âlde skipswrak boppe Skylge - Foto: Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld
(advertinsje)
(advertinsje)