Waterpeil in Lauwersmeergebied verhoogd: rietproef gaat door

14 feb 2020 - 15:48

De rechter heeft toestemming gegeven voor de rietproef in het Lauwersmeergebied. Die proef houdt in dat het waterpeil zes weken lang mag worden verhoogd, zodat het riet beter kan groeien. Dat wordt nu naar de achtergrond gedrongen door bomen en struiken. Boeren, omwonenden en ondernemers probeerden de proef tegen te houden met een kort geding, maar de rechter besloot in hun tegendeel.

Het Lauwersmeergebied - Foto: Shutterstock.com

De proef wordt twee jaar in februari uitgevoerd en komt bij de provincies Fryslân, Groningen en het waterschap Noorderzijlvest vandaan. Het hoge waterpeil zorgt ervoor dat andere planten sterven en het riet weer kan groeien. Zo is er ook meer leefruimte voor bepaalde dieren, zoals de zeldzame roerdomp.

Natuurontwikkeling

Het waterpeil gaat 40 centimeter omhoog. Boeren denken echter dat hun landbouwgrond verzilt door het hogere water. Maar de provincies hebben toegezegd direct met de proef te stoppen als de grenswaarden voor de verzilting van grond overschreven worden. Er was al een vergunning voor de proef afgegeven.

De proef zou aanvankelijk zaterdag beginnen, maar dat is verplaatst vanwege het slechte weer dat eraan komt. De proef eindigt dit jaar op 31 maart.

(advertinsje)
(advertinsje)