Zwemelfstedentocht Stefan van der Pal in het eerste weekend van juli

14 feb 2020 - 14:02

Stefan van der Pal begint donderdag 2 juli aan zijn zwemelfstedentocht. Dat heeft de triatleet vrijdagmiddag bekendgemaakt. De tocht van bijna 200 kilometer duurt waarschijnlijk tot zondagavond.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Van der Pal 'om de noord' gaat zwemmen. Dat betekent dat hij eerst van Leeuwarden naar Dokkum zwemt en dan pas het zuiden aandoet. Van der Pal kiest voor deze optie vanwege de geschiedenis van de Elfstedentocht. De eerste officiële tocht op schaatsen in 1909 werd ook over deze route gereden.

Verder heeft Van der Pal bekendgemaakt dat de start achter stadsschouwburg De Harmonie is en dat er dan 111 mensen mee kunnen zwemmen. Vanaf vrijdag kunnen mensen ook al doneren, dat kan op de website It giet mâl. Het geld dat wordt opgehaald, gaat naar drie goede doelen voor kinderen met kanker: Stichting Semmy, Make-A-Wish en Stichting KiKa.

Foto: Omrop Fryslân

Wie is Stefan van der Pal?

Stefan van der Pal is docent, maar hij is ook altijd op zoek naar sportieve uitdagingen. Hij heeft twee keer de Frysman-triatlon. Daarbij wordt 4 kilometer gezwommen, 180 kilometer gefietst en een marathon (42,2 km) gerend. In 2018 heeft hij de Elfstedentocht ook al eens rennend afgelegd in 24 uur en 54 minuten.

Ervaring in het zwemmen heeft hij ook al. In 2011 heeft hij de Elfstedentocht gezwommen in estafettevorm met vier collega-triatleten. Het plan om de Elfstedentocht volledig alleen te doen, liet hem niet los. Het zou dan ook gaan gebeuren in 2018, in samenwerking met Van der Weijden, maar Van der Pal wilde er vijf dagen over doen en Van der Weijden drie dagen. Dat was niet goed op elkaar aan te sluiten.

Bloed, echo en het herstel in de gaten houden

De volgende grote trainingstocht van Stefan van der Pal is zondag tot en met vrijdag. Het doel is om 72 uur te zwemmen in zwembad Kalverdijkje. Zo wil Van der Pal iedere keer meer uren zwemmen. Hij zou het wel vaker willen doen, maar omdat hij docent is, hangt het bij hem af van de schoolvakanties. Deze keer komt er ook iedere dag een medisch team naar het zwembad. Ze nemen bloed af, maken een echo van zijn hart en kunnen zo in de gaten houden hoe hij herstelt.

Van der Pal zei: "Het liefst wil je alles zo snel mogelijk bekend maken, zodat iedereen het weet. Het is moeilijk om het voor je te houden. Wat mij betreft gaat het zwemmen heel goed, de organisatie die erbij komt kijken is natuurlijk wel enorm. Er komt zoveel bij kijken wat wij in het begin niet wisten. Gelukkig helpen steeds meer mensen ons."

Stefan van der Pal over zijn tocht

Omrop Fryslân volgt Stefan van der Pal in zijn voorbereiding op de tocht. Kijk hieronder hoe dat gaat. Voor meer informatie over zijn tocht: www.stefanvanderpal.nl en www.itgietmal.nl

(advertinsje)
(advertinsje)