Waterschapslasten stijgen het sterkst in Fryslân

14 feb 2020 - 07:06

De waterschapslasten gaan in Fryslân in 2020 met 13 procent omhoog. Friezen betalen daarmee, na Limburg, de hoogste waterschapslasten van Nederland. Via de heffingen wordt onder andere de bescherming tegen hoog water en wateroverlast bekostigd.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Bij Wetterskip Fryslân gaat in 2020 voornamelijk de verwachte opbrengst van de watersysteemheffing omhoog, met 13 procent. Landelijk gaat die echter met 5,2 procent (1,6 miljard) omhoog. De opbrengst van de zuiveringsheffing, voor het zuiveren van afvalwater, neemt toe met 4 procent tot 1,4 miljard euro.

Investeren in watersystemen

Het Friese waterschap zal de komende jaren investeren in de watersystemen om voorbereid te zijn op onder andere natte periodes en droogte. Wetterskip Fryslân beheert ook 200 kilometer aan zeedijk. Daarnaast kunnen aangescherpte of vernieuwde wetgeving ook leiden tot extra kosten en/of investeringen.

In Limburg, waar de lasten het hoogst omhoog gaan (16 procent), moet het waterschap extra maatregelen nemen vanwege de hoge waterstand in de Maas.

Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek

De 21 Nederlandse waterschappen verwachten in 2020 ruim 3 miljard euro op te halen, ruim 4,5 procent meer dan een jaar geleden. Dat is de grootste stijging in tien jaar, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van begrotingscijfers van de waterschappen.

Huishoudens in het gebied van het waterschap dragen voor meer dan driekwart bij aan de heffingsopbrengsten van 2020. In Fryslân betalen huishoudens zo'n 440 euro aan waterschapsbelasting. Het andere kwart komt voor de rekening van boeren en bedrijven. Die moeten in Fryslân ruim 3.800 euro afdragen.

(advertinsje)
(advertinsje)