Letitia de Jong en Femke Kok pakken wereldtitel op de teamsprint

13 feb 2020 - 23:48

De Nederlandse sprintsters hebben een gouden medaille behaald op de teamsprint bij de WK afstanden in Salt Lake City. Friezinnen Letitia de Jong en Femke Kok reden met Jutta Leerdam naar 1.24,02 en dat was goed voor een nieuw wereldrecord titel. Rusland, in januari bij het EK nog het snelst, werd nu tweede.

Jutta Leerdam, Femke Kok en Letitia de Jong - Foto: ANP

Kok mocht bij haar debuut op de wereldkampioenschappen afstanden de eerste ronde schaatsen. Daarna zwaaide ze af en namen Leerdam en De Jong het over. Nadat ook Leerdam na een rondje afboog, verzorgde De Jong het slotrondje. De Feanwâldster kwam over de finish in 1.24,02 en dat betekende niet alleen de wereldtitel, maar ook een nieuw wereldrecord. Rusland kwam, ondanks een snelle start, in de laatste rit namelijk niet meer aan de tijd van de Nederlandse dames: 1.24,49.

Vorig jaar werd De Jong ook al wereldkampioen op de teamsprint, toen met Leerdam en met Janine Smit.

Uitslag teamsprint dames

1. Nederland 1.24,02
2. Rusland 1.24,49
3. Polen 1.25,37
4. China 1.26,81

Mannen

Bij de mannen ging de titel eveneens naar Nederland. Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Thomas Krol eindigden in 1.18,19 en dat was in eerste instantie genoeg voor de tweede tijd achter Canada. De Canadezen werden echter gediskwalificeerd wegens een verkeerde wissel. Daardoor wint Nederland goud. China werd tweede en Noorwegen derde.

(advertinsje)
(advertinsje)