Sven Kramer pakt WK-zilver op 5000 meter, Jorrit Bergsma achtste

13 feb 2020 - 23:24

Sven Kramer is op de eerste dag van het wereldkampioenschap afstanden tweede geworden op de 5000 meter. In Salt Lake City moest Kramer al in rit drie in actie komen. Hij kwam tot 6.04,91, maar Canadees Ted-Jan Bloemen dook daar later onder. "Jammer, ik heb alles gegeven", zei Kramer. "Ik kan mezelf niets verwijten." Jorrit Bergsma eindigde als achtste.

Foto: Orange Pictures

Vooraf was duidelijk dat Kramer in zijn rit niets zou hebben aan directe tegenstander Livio Wenger uit Zwitserland. Hij moest het zelf doen en reed qua rondjes lang in de 28. Het bracht hem tot 6.04,91 en dat is de vierde tijd die Kramer ooit heeft gereden. Bloemen maakte het in de achtste rit nog heel spannend. Zijn rondetijden liepen aan het einde nog vrij hard op, maar de Canadees had op de finish 0,54 seconde over op de tijd van Kramer.

Patrick Roest wie vooraf de grote favoriet, maar kon dat in de een na laatste rit niet waarmaken. Hij blies zichzelf aan het einde van zijn rit volledig op en zag ook nog dat zijn tegenstander Graeme Fish hem passeerde. Kort na zijn race werd Roest bovendien gediskwalificeerd.

Jorrit Bergsma op de 5 kilometer - Foto: ANP

Lang geen podium voor Bergsma

Bergsma kwam niet in de buurt van het podium. Hij reed in de vijfde rit tegen Sverre Lunde Pedersen, maar beide mannen konden niet tegen de tijd van Kramer op. Bergsma kwam tot 6.13,42 en Pedersen finishte in 6.11,80. De rondjes liepen bij de Fries in het slot te veel op, waardoor hij bijna tien seconden toe moest geven op de tijd van Kramer.

Kramer na 'goeie rit'

Kramer voelde zich goed op de Utah Olympic Oval. "Maar ik sta hier met een dubbel gevoel. Ik rijd voor de winst en we doen en laten er alles voor om te winnen natuurlijk. Als je dan eindelijk Patrick Roest verslaat en dan wint Ted-Jan Bloemen hier, dat is gewoon zuur. Ik denk wel dat ik een goede rit heb gereden, maar net te langzaam."

Sven Kramer:

Uitslag 5000 meter mannen

1. Ted-Jan Bloemen 6.04,37
2. Sven Kramer 6.04,91
3. Graeme Fish 6.06,32
4. Sverre Lunde Pedersen 6.11,80
5. Jordan Belchos 6.12,07
8. Jorrit Bergsma 6.13,42
Patrick Roest gediskwalificeerd

3000 meter vrouwen

De vrouwen reden de 3000 meter als eerste afstand. Antoinette de Jong en Reina Anema plaatsten zich niet en dus waren er geen Friezen actief. Martina Sáblíková won in 3.54,25, Carlijn Achtereekte zat er een paar tienden achter en eindigde als tweede. De derde plaats ging naar de Russische Natalia Voronina. Esmee Visser eindigde als vijfde en Irene Schouten, schaatsster bij de ploeg van coach Jillert Anema, werd zevende.

(advertinsje)
(advertinsje)