Proeftuin meertaligheid begonnen, om mensen in contact met streektaal te brengen

13 feb 2020 - 22:12

Een samenwerkingsproject van verschillende noordelijke en oostelijke provincies moet de meertaligheid van de inwoners bevorderen. We the North is een proeftuin en het doel ervan is om mensen in Fryslân, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland in contact te brengen met hun streektaal. Dat moet gebeuren aan de hand van culturele projecten.

Gedeputeerde Hoogland schrijft zijn favoriete Friese woord op: langstme - Foto: Provinsje Grinslân

Tijdens de eerste bijeenkomst, donderdag in het provinciehuis van Groningen, waren verschillende cultuurmakers en instellingen aanwezig die zich bezig houden met taal. Voor Fryslân was gedeputeerde Douwe Hoogland erbij. "In Fryslân zijn we heel actief met het promoten en in stand houden van onze taal", vertelde hij. "We delen graag onze kennis en ervaringen met de andere provincies."

Ruim twee ton beschikbaar

De vijf provincies en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stellen geld beschikbaar voor culturele projecten die met meertaligheid te maken hebben. De proeftuin meertaligheid is bedoeld voor het opzetten van culturele producties die de provinciegrenzen overgaan. In die producties moet de streektaal een belangrijke rol krijgen.

Voor de programmering met culturele projecten is de komende twee jaar in totaal 220.000 euro beschikbaar.

(advertinsje)
(advertinsje)