De wereld onder water zit vol verhalen bij het Fries Museum

13 feb 2020 - 19:09

Het water hoort bij Fryslân. Bij het Fries Museum willen ze er ook niet omheen. Komende zaterdag is in het museum de nieuwe tentoonstelling Other Worldly te zien, over het leven onder water.

Foto: Fries Museum

Het Fries Museum heeft de afgelopen jaren heel wat grote tentoonstellingen gehad, zoals die van Alma Tadema, Mata Hari, Escher en momenteel de Vikingen, die nog tot halverwege maart loopt. Volgens directeur Kris Callens is er nog inspiratie genoeg voor bijzonder grote tentoonstellingen die een link met Fryslân hebben. "De collectie van het museum is erg rijk. Er zijn veel thema's die we kunnen pakken die gaan over identiteit en ruimte. Zo kunnen we een rol spelen in deze regio en tegelijkertijd samen met deze regio de wereld inspireren."

Twijfel over financiële toekomst

De grote vraag is of er genoeg geld voor blijft in de toekomst. Als het museum het niveau van de laatste jaren wil doorzetten, dan is er extra geld nodig, structureel en voor grote tentoonstellingen, de zogeheten blockbusters. "We worden gehoord, maar sommige molens werken langzaam."

En zoveel tijd is er niet. "We zullen dit jaar beslissingen moeten nemen over de toekomst. We hebben veel tijdelijke contracten waar we definitieve beslissingen over moeten nemen. Het is van groot belang voor het museum om goede mensen aan je te binden. In de zomer of het najaar moeten we knopen doorhakken."

Foto: Fries Museum

Hier, nu en in het verleden

In Other Worldy is veel werk te zien van kunstenaars uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling bestaat uit foto's, video's tekeningen, een walvisskelet dat uit het plafond komt en een zwarte doos met een diavoorstelling. "In de zwarte doos zie je de onderwaterwereld, zoals vissen en zeewier. Daarin verschijnen gezichten", zegt curator Hanne Hagenaars.

Hagenaars probeert met de tentoonstelling ook onderliggende verhalen te vertellen. "Je bent in het hier en nu, maar ook in het verleden. De gezichten refereren aan het verleden, aan de slaven die in de slaventijd zijn verdronken. Er is de mythe van 'black atlantis' waarin de verdronken slaven onder water verder leven."

Hanne Hagenaars en Kris Callens van het Fries Musuem

(advertinsje)
(advertinsje)