Buma noemt brandstichting van auto's stadstoezicht "een laffe daad"

13 feb 2020 - 17:15

De drie auto's van stadstoezicht die in de nacht van woensdag op donderdag uitbrandden aan de Leeuwarder Groeneweg zijn waarschijnlijk in brand gestoken. Dat denkt de politie, die de zaak hoog opneemt.

"Het in brand steken van auto's van de gemeente is ondermijning van de overheid. Wij zullen er daarom alles aan doen om deze zaak op te helderen", zegt politiewoordvoerder Paul Heidanus. In oktober gingen ook al twee auto's van stadstoezicht verloren door brandstichting. Het gaat dus totaal om vijf uitgebrande gemeente-auto's in een paar maanden tijd.

De politie is druk bezig met het onderzoek naar de zaak. De politie houdt er rekening mee dat de twee gevallen van brandstichting met elkaar in verband kunnen staan, maar is daar nog niet zeker van. De politie zal alle informatiekanalen gebruiken die tot de mogelijke dader of daders kunnen leiden. Het gaat dan om sporenonderzoek, het bekijken van camerabeelden en informatie van mogelijke getuigen.

Politiewoordvoerder Paul Heidanus gaat uit van brandstichting

Foto: Kappers Media

Op de beelden van oktober was wel een mogelijke dader in beeld, maar dat heeft toen niet tot een aanhouding geleid. Over wat er op de beelden van vannacht te zien is wilde de politie in het belang van het onderzoek niks zeggen.

Buma: "laffe daad"

De medewerkers van stadstoezicht zijn erg geschrokken van dit tweede geval van brandstichting in een paar maanden tijd. De medewerkers hebben bij hun werk regelmatig te maken met agressie. De felle brand van vannacht komt daarom bedreigend over.

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden ging donderdagmiddag bij hen op bezoek om de medewerkers een hart onder de riem te steken. Ook de burgemeester neemt dit tweede geval van brandstichting erg hoop op. "Het is een bijzonder laffe daad," zegt de burgervader. "Het is te gek voor woorden dat je een gemeentelijke auto niet buiten kan parkeren." Mensen moeten van ambtenaars, maar ook van hun vervoer afblijven, vindt de burgemeester.

Werk gaat door

Het werk van stadstoezicht gaat zoveel mogelijk door, met alternatief vervoer. Er worden ook nieuwe auto's besteld. Daarvoor wordt wel een alternatieve parkeerplek voor s'nachts gezocht.

Burgemeester Sybrand Buma over de brandstichting

(advertinsje)
(advertinsje)