Rederij aansprakelijk gesteld voor mogelijke schade: "Die spullen moeten weg"

13 feb 2020 - 16:45

Rijkswaterstaat heeft de rederij van containerschip OOCL Rauma aansprakelijk gesteld voor de schade die kan ontstaan doordat het schip zeven containers verloor op de Noordzee.

Foto: Kustwacht

Rijkswaterstaat zegt dat het normale proces in gang is gezet. Zo wordt er een bergingsplan gemaakt. De rederij heeft zelf een berger ingeschakeld. Qua proces lijkt het op hoe het ging met MSC Zoe, zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat. "Het grote verschil is dat de MSC Zoe qua omvang de buitencategorie was."

Het bergen van de containers begint zodra het weer beter wordt. "Waarschijnlijk liggen ze inmiddels op de bodem. Alle gegevens zijn aan de berger doorgegeven. En als de containers worden gevonden, dan kunnen ze misschien direct worden geborgen. Maar dat hangt van het weer af. Momenteel is het slecht weer en ook de vooruitzichten zijn niet goed", meldt Rijkswaterstaat.

Het vormt wel een risico voor de scheepvaart, de visserij en niet in de laatste plaats voor het milieu.

Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat

In de containers zitten geen gevaarlijke stoffen. Het zou gaan om rollen papier, melkpoeder en verpakkingsmateriaal. Maar dat betekent niet dat alles meevalt: "Vergeleken met de MSC Zoe wel, maar dit incident vormt wel een risico voor de scheepvaart, de visserij en niet in de laatste plaats voor het milieu. Dus we hebben gezegd: die spullen moeten weg."

Volgens De Feijter gebeurt het op de Noordzee zo'n een of twee keer per jaar dat een schip containers verliest. "Wellicht dat het nu wat meer aandacht trekt na de containerramp van vorig jaar." Na de ramp met de MSC Zoe lukte het niet om alle spullen boven water te halen. "Op een gegeven moment is dat niet meer haalbaar."

Onderzoek ILT

De inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt hoe de containers van het schip konden vallen. De inspectie is eerder deze week al op het schip geweest. Ze hebben onder andere onderzoek gedaan naar de veiligheid, de bemanning en de lading.

Het schip is in de nacht van woensdag op donderdag in de haven van Rotterdam aangekomen.

Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat

(advertinsje)
(advertinsje)