Zware criminelen Leeuwarder gevangenis mogen geen contact met andere gevangenen hebben

Een speciale gevangenisafdeling voor zware criminelen die vluchtgevaarlijk zijn of die apart moeten worden gehouden van anderen, komt in de gevangenis PI Leeuwarden. Op 1 maart moet de afdeling klaar zijn.
Swiere kriminelen
Op de afdeling moet intensief toezicht zijn. Ook komt op de afdeling bekwaam personeel: zij volgden de afgelopen tijd verschillende trainingen. Minister Dekker heeft het in januari al gehad over een afdeling voor zware criminelen die meer beveiliging nodig hebben. Die afdeling komt dus nu in Leeuwarden.
Directeur Monique Schippers van de Dienst Justitiële Inrichtingen zegt: "Het gaat om risicovolle gedetineerden bij wie de kans groot is dat ze ook binnen de gevangenis doorgaan met crimineel gedrag. Deze gedetineerden hebben meer toezicht nodig dan een reguliere afdeling biedt. We starten met deze afdeling met intensief toezicht in Leeuwarden en bekijken binnen welke andere gevangenissen zo'n unit nodig is."

Grotere instroom van zware gevangenen

Er komen steeds steeds meer gevangenen binnen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, die betrokken zijn bij zwaarder georganiseerde misdaad. Die gevangenen vormen een extra risico voor de orde, rust en veiligheid op de plek waar ze zitten. De dienst kiest ervoor om de zware gevangenen te scheiden van andere 'gewone' gevangenen. Zij moeten op een kleine afdeling komen, met intensief toezicht.
Arnoud Boer van Dienst Justitiële Inrichtingen
"De nieuwe afdeling is een aanvulling op de Extra Beveiligde Inrichting in Vught", zegt Arnoud Boer fan Dienst Justitiële Inrichtingen. De EBI is de zwaarst beveiligde afdeling die er is. "De afdeling komt er voor de groep die tussen de extra beveiligde inrichting en de gewone gevangenis in zit."

Geen contact met 'reguliere' gevangenen

Volgens Dienst Justitiële Inrichtingen kan men door deze afdeling ook beter voorkomen dat andere gevangenen 'besmet' raken door de zware criminelen. De zware gevangenen kunnen niet in contact komen met de andere gevangenen.
De Marwei in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Toon Molleman, directeur van de PI Leeuwarden
De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. "We zijn in volle voorbereiding, zowel qua gebouw als personeel", zegt Toon Molleman, directeur van de PI Leeuwarden. "We gaan kijken hoe we dat intensieve toezicht gaan vormgeven, maar ook maken we een speciaal dagprogramma."
Het personeel van de gevangenis is al opgeleid om met het type gevangenen dat naar Leeuwarden komt om te gaan. "Maar we gaan wel goed samen trainen en oefenen om dat intensieve toezicht vorm te geven. Dus: waar moet je op letten, wat moet je rapporteren, waar liggen onze grenzen, hoe spreek je aan op gedrag", legt Molleman uit.

Terug naar de gewone afdeling

De criminelen die op de zwaar beveiligde afdeling zitten, kunnen na verloop van tijd weer terug naar de gewone afdeling. "Het kan heel goed zo zijn dat na een tijdje de inschatting is dat risico's afnemen en wij vinden dat zwarte toezicht niet meer noodzakelijk is. Dan kun je afbouwen."
Andersom kan ook. De gevangenen op de extra beveiligde afdeling kunnen worden verplaatst naar nog intensiever toezicht in een andere gevangenis in het land.

Omwonenden

Volgens Molleman zullen omwoners niet veel merken van de nieuwe gevangenisbewoners. "We hebben deze populatie nu ook al binnen en daar kunnen wij goed mee omgaan. We proberen alleen intern het toezicht nog beter te maken."
Verslaggever Auke Zeldenrust legt uit waarom de nieuwe afdeling naar Leeuwarden komt
Burgemeester Sybrand Buma