Ouderen vormen inspiratiebron voor Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja

11 feb 2020 - 17:56

Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja gaat dit jaar bij elf Friese bejaardentehuizen langs om 'Portretten in Poëzie' te maken samen met mensen van tachtig tot negentig jaar. De in Amsterdam woonachtige Fries is deze week te vinden in Talmahoeve in Feanwâlden. Bruinja werkt samen met muzikant Arnold de Boer van Zea en The Ex, met dichter Sigrid Kingma en met fotograaf Rosa van Ederen.

Fryske âlderein binne in rike boarne fan ynspiraasje foar Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja

De dichters, de muzikant en de fotografe werken één-op-één samen met de bewoners van Talmahoeve die bereid zijn te praten over hun leven of over wat hen bezighoudt.

Mooie verhalen

Tsead Bruinja over ouderen. "Ze hebben zoveel te vertellen. Hun verhalen verdienen in mijn ogen absoluut meer aandacht. Bovendien vind ik het mooi om hun nieuwe ervaringen te laten meemaken."

Het project lijkt tot nu toe aan te slaan. Het gezelschap krijgt een gastvrije ontvangst in de tehuizen en in elk tehuis zijn meerdere bewoners bereid om te vertellen en om met een dichter, muzikant of fotograaf samen te werken.

Jan de Jong gie op stap mei fotograaf Rosa van Ederen - Foto: Omrop Fryslân

Jan de Jong (90): Dit is weer eens iets anders

"Het is weer eens iets anders, nietwaar?", zegt Jan de Jong (90) terwijl hij met fotograaf Rosa van Ederen op stap is De tocht gaat naar de spoorbrug van Feanwâldsterwâl, want daar kwam schipperszoon De Jong vroeger vaak. Zijn moeder schreef een gedicht over een bijzondere ontmoeting in de oorlog op die plaats, dat De Jong nu trots voorleest.

Om de brug te bereiken moet De Jong een stuk over het Koekoekspaad lopen achter zijn rollator, maar dat vindt hij geen probleem. "Ik ben vandaag fotomodel. Wie had dat ooit gedacht?!"

Boek

Van Ederen vindt het mooi om senioren te fotograferen op een plek die belangrijk is voor hen. "Deze mensen poseren niet, maar zijn helemaal zichzelf en dat maakt het fotograferen erg prettig."

Naast de portretten op locatie documenteert Van Ederen het volledige project voor het boek dat later verschijnt.

Sigrid Kingma yn petear mei frou Snoek - Foto: Omrop Fryslân

Vlucht uit Nieuw-Guinea

Dichter Sigrid Kingma is gekoppeld aan Klaske Snoek. Zij begint al vrij snel te vertellen over haar vlucht met een baby van vier weken oud uit Nieuw-Guinea, toen de Nederlandse kolonie werd overgenomen door Indonesië. Dat verhaal leent zich mogelijk goed voor een gedicht, denkt Kingma.

It Fryske Boek

Klaske Snoek is in Fryslân ook wel bekend als voormalig directeur van Stichting It Fryske Boek, maar haar gedachten gaan vandaag de dag meer uit naar wat ze in haar lange leven heeft meegemaakt met haar man en kinderen. Ze is overduidelijk erg content met het feit dat ze nu een jonge Friese dichter op bezoek krijgt.

Tsead Bruinja yn petear mei âld-timmerman Auke - Foto: Omrop Fryslân

Mooie uitdrukkingen

De urenlange interviews dienen als basis voor een gedicht, een toepasselijk lied of een fotoportret op locatie. De werkwijze is niet overal gelijk, legt Bruinja uit. "Ik heb vandaag weer zulke mooie uitdrukkingen en verhalen gehoord. Daar moet ik iets mee, maar ik weet nog niet precies wat."

Bruinja heeft geluk, want timmerman-in-ruste Auke heeft zijn opa nog gekend. Hij vertelt honderduit over zijn werk, zijn gereedschapskist en over de reizen die hij in zijn leven heeft gemaakt.

Presentatie

De eerste resultaten worden dinsdagmiddag aan alle bewoners gepresenteerd in Talmahoeve. Aan het einde van de rondreis zal het materiaal bij uitgeverij Afûk worden uitgegeven.

(Advertentie)
(Advertentie)