Salamanders en padden door warme winter nu al onderweg

Vrijwilligers hebben dinsdagochtend met mensen van Landschapsbeheer Friesland een paddenscherm geplaatst bij een deel van de Oosterseveldweg in Noordwolde. Dit om te voorkomen dat salamanders en padden worden doodgereden. Met een winter die meer lijkt op herfst is de kans dat ze onderweg van het bos naar het water worden doodgereden steeds groter.
Salamanders en podden troch waarme winter no al ûnderweis
Het paddenscherm voorkomt dat de beestjes op de weg komen en begeleidt ze naar emmers die in de grond zitten. Die worden door vrijwilligers aan de andere kant van de weg leeg gehaald. Het bijzondere van de locatie bij Noordwolde is dat er in verhouding veel salamanders oversteken. De meesten zijn kamsalamanders, maar er zitten nog zeldzamere soorten tussen.
Er worden paaltjes geslagen voor het paddenscherm © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Vorig jaar konden de vrijwilligers het scherm door vorst niet op tijd klaar krijgen, maar dat is nu geen probleem. Wat wel een beetje een probleem is, is dat de grondwaterstand nog steeds wat te laag is door de droogte van de afgelopen zomers. In het watertje waar de padden en salamanders heen gaan, staat genoeg water. Maar dat is niet het geval in een gebied ernaast, dat er speciaal voor is uitgegraven.
Het beetje water wat er moet staan, warmt snel op en dat helpt de amfibieën met het produceren van jongen. De afgelopen twee jaar heeft het water daarvoor echter hoog genoeg gestaan. Vrijwilligers zetten donderdag ook een paddenscherm bij de Poostweg bij Beetsterzwaag.
Vrijwilligers werken aan het paddenscherm bij Noordwolde © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Luister naar de bijdrage van verslaggever Remco de Vries